KRISTIANSAND: Det mener Frps gruppeleder i Kristiansand, Tor Sigbjørn Utsogn, som går hardt ut mot ordførerpartiets vingling i to store og politisk viktig saker.

— Ugjenkjennelig

  • Høyre er helt ugjenkjennelig i forhold til hva de gikk til valg på i fjor. De gikk høyt på banen med sine valgløfter, i kompaniskap med Ap, men nå betyr valgløftene ingenting, mener Utsogn.

— Høyre har i hvert fall ikke oppfylt det de lovet velgerne i valgkampen. De må selv velge hva de vil prioritere, men jeg synes det er underlig at de først er i mot og nå går inn for begge sakene, sier Jørgen Kristiansen, KrFs gruppeleder.

— Høyre er et parti som søker praktiske løsninger og er ekstremt lite opp av ideologiske spørsmål, bemerker leder av partiet Rødt, Halvor Fjermeros.

I valgkampen i fjor lovet både Høyre og Ap at det ikke skal innføres rushtidsavgift i Kristiansand. Høyre lovet også å ikke røre eiendomsskatten, prinsipielt ha den fjernet.

Først nei... Så tydelig skrev Per Sigurd Sørensen det i sin blogg før han ble valgt til byens ordfører:

5. august 2007: ”Rushtidsavgift er ikke noe Høyre liker. Det er usosialt”.

5. september 2007: ”Det er for Kristiansand Høyre uaktuelt å være med på en eventuell omtaksering som innebærer mulighet for mangedobling av eiendomsskatten. Vi kan ikke over tid sende regninga før de økte kravene innenfor omsorg, skole og barnehage til huseiere”.

... så ja. Etter at Per Sigurd Sørensen ble valgt til ordfører, har han gått tilbake på sine skrevne standpunkter på vegne av Høyre. Ordføreren har vært tydelig i sin sak om videre utredning av rushtidsavgift, og går inn for full omtaksering og økning av eiendomsskatten med 120 millioner kroner de neste fire årene.

Frp kaller det historiens største skatteøkning i Kristiansand.

— Og det blir ekstra ille med en ordfører som ble valgt blant annet fordi han ikke ville øke eiendomsskatten, understreker Tor Sigbjørn Utsogn.

Utsogn mener vinglingen forteller mye om en person som på vegne av seg selv og partiet Høyre hadde veldig lyst å ta tilbake ordførerrollen etter at de mistet den til KrF i fire år, etter 12 år med Bjørg Wallevik i lederstolen.

Fristes av millioner

Selv hevder Per Sigurd Sørensen han verken vingler eller snakker med to tunger.

- Men du og Høyre bryter løftene som dere gikk til valg på i fjor?

— Om rushtidsavgiften har vi sagt ja til en utredning. Vi har fått mer kunnskap og det er kommet inn et nytt element med en årlig støtte fra staten på 50 millioner. Det er mye penger som vi ikke uten videre kan si nei til. Men jeg har også sagt at vi må se på andre tiltak mot et økende trafikkproblem, sier Høyre-ordføreren.

— Høyre må forholde seg realpolitikken. Sier vi ja til en utredning av rushtid nå, sier vi i praksis ja til en innføring, fastslår Tor Sigbjørn Utsogn (Frp).

- Om eiendomsskatten, så vil dere øke den med 120 millioner?

— Vi lar rådmannens forslag stå inntil dette blir en egen sak, kanskje om ett år.

Norgestoppen

Ifølge leder av Huseiernes Landsforbund i Vest-Agder, Espen Solum, er Kristiansand allerede i norgestoppen på eiendomsskatt.

— Og nå ønsker Høyre å styrke førsteplassen vår, bemerker Solum tørt.

— Jeg er ikke stolt av at vi ligger i toppen, mener dette er altså ikke penger vi putter i vår egen lomme, men som kommer innbyggerne til gode i form av tjenester, understreker Per Sigurd Sørensen.

Hva mener du? Si din mening!