KRISTIANSAND: Mannen, som er 24 år, stakk 23. april av på Lund da politiet ville stanse og kontrollere ham. Han kjørte i Ægirsvei, Østre Ringvei og fortsatte E 18 til Timenes, hvor han snudde og kjørte innover mot byen igjen.

Deretter bar turen videre på E 39, og senere riksvei 456 mot Vågsbygd.

Unnamanøver

Ifølge dommen fra tingretten kjørte han ujevnt og periodevis over lovlig hastighet, foretok flere uforsvarlige forbikjøringer og kjørte mot kjøreretningen. På Vesterveibroa kom bilen over i motsatt kjørebane, slik at en politimotorsykkel måtte foreta en unnamanøver for å unngå sammenstøt.

Les også: Pågrepet etter biljakt gjennom Kristiansand

I Lumberkrysset kjørte 24-åringen over i motsatt kjørebane for å unnslippe en politibil som sperret deler av veien. Deretter kjørte han på en Toyota som ventet på grønt lys.

Kort tid etter skulle han forsere en personbil på høyre side i et akselerasjonsfelt. Personbilen svingte mot høyre og bilene kolliderte. Deretter mistet 24-åringen kontrollen over bilen, kjørte ut av veien, tippet over og landet på taket, før den rullet rundt på dekkene igjen.

Knuste ruten og pågrep ham

Mannen ble umiddelbart pågrepet av politiet, som først knuste ruten og dro føreren ut. Hans kjæreste (19), som var passasjer i bilen, måtte tas hånd om av ambulansepersonell. Også sjåføreren ble sjekket av helsepersonell, men ingen av de to i bilen ble alvorlig skadet.

BILDESERIE: Se den dramatiske pågripelsen sekund for sekund

Under kjøreturen var 24-åringen ruset. Han hadde i forkant brukt amfetamin eller metamfetamin. En utvidet blodprøve har vist at mannen, etter en sammenligning med alkoholkonsentrasjon, hadde en promille på 1,0. Han hadde heller ikke førerkort for bil.

— Konkrete farlige situasjoner

Tingrettsdommer Arve Lien skriver i dommen at 24-åringens bilkjøring i ruspåvirket tilstand representerte et stort skadepotensiale.

«Hans bilkjøring foranlediget en biljakt over en lengre veistrekning på trafikkerte veier, også i tettbygde områder. Kjøringen frembrakte dessuten konkrete farlige situasjoner før kjøreturen ble avsluttet med en utforkjøring med materielle skader til følge», skriver retten.

24-åringen er dømt til 60 dagers fengsel, derav 30 dager betinget. I tillegg må han betale en bot på 8.000 kroner. Den domfelte har siden kjøreturen i april deltatt i et behandlingsopplegg via Ruspoliklinikken.