LARVIK/MANDAL: — Jeg var aldri redd. Men det er klart at sjøen var kraftig og det var mye vind. Det var tre-fire meter sjø, og redningsskøyta målte 22 sekundmeter vind, forteller John Sørensen (47) fra Mandal til fvn.no.

I går kveld, da det var syv minusgrader og sterk vind, måtte han berges av redningsskøyta Stormbull i Larviksfjorden. Sørensen hadde vært i Oslo og kjøpt seilbåt, og la til i Stavern for å se an forholdene før han etter planen skulle seile til Mandal om natta. Han startet turen tidlig på kvelden, men stikk i strid med værvarselet blåste det mer opp etter han hadde lagt i vei, ifølge Redningsselskapets nettsider.

Sørensen, som er en erfaren seiler og blant annet jobber frivillig i sjøredningskorpset i Mandal på redningsskøyta Hvaler, fikk trøbbel allerede i Larviksfjorden. Dieselfiltrene tettet seg og motoren stoppet. Sørensen heiste seilene, men de spjæret. Så ringte han redningsskøyta som kom etter kort tid. Da lå seilbåten cirka 12 mil sørvest for Svenner. Det tok imidlertid litt tid før redningsskøyta kunne hjelpe, siden vinsjen hadde iset fast og måtte hakkes løs av mannskapet.

Ifølge Redningsselskapet var både seilbåten og redningsskøyta dekket av et to centimeter tykt lag med is.

Selv bevarte den 47 år gamle mandalitten fatningen da det stod på.

— Det var aldri noen fare. Jeg var langt ifra land, og måtte bare ha noen til å slepe, sier han til fvn.no fredag kveld – da på vei hjem til Mandal med buss.

— Jeg måtte legge igjen båten. Jeg må hjem og hente noen vinsjer og hente den senere, sier John Sørensen.

ISKALDT: Det var så kaldt at både redningsskøyta og seilbåten var dekket med flere centimeter is. (Foto: Redningsselskapet) Foto: Redningsselskapet