KRISTIANSAND: I noen av sakene er gjerningsmannen dømt, i andre har politiet navngitte mistenkte, mens andre igjen ser ut til å forbli uoppklarte. Ikke alle kjeltringene er like lette å få has på som for eksempel innbruddstyven fvn.no skrev om i november 2007:

Les: Tabbetyv la igjen kredittkortet

Ifølge leder for allmennavsnittet i Agder politidistrikt, Sverre Birkeland, er det ofte personer med rusproblemer som står bak denne typen vinningskriminalitet.

— Gjerningspersonene er i mange tilfeller lokale kriminelle som har rusproblemer, og som begår innbrudd for å finansiere rusbruken sin. Andre ruser seg kun av og til, og begår kriminalitet på impuls i ruset tilstand, sier Birkeland.

I tillegg er det mange øst-europeere som beveger seg rundt i hele landet og begår tyverier, opplyser Birkeland.

Stjeler ting uten verdi

Som noen av sakene under viser, er det ofte ganske enkelt å knytte gjerningsmannen til innbruddene. 35-åringen som hadde vernepliktsboka til et innbruddsoffer hjemme hos seg, fikk naturlig nok et forklaringsproblem da politiet kom på besøk.

— Folk som begår innbrudd rasker ofte med seg en haug med ting, uten å se så nøye på dem. Det er jo en fin måte for politiet å finne ut hvor tingene stammer fra, sier Birkeland, som oppforder folk til å ha oversikt over eiendelene sine.

I mange tilfeller kan det være en stor utfordring for politiet å spore tyvegodset tilbake til eierne.

Her får du oversikten over noen av årets litt spesielle saker:

En av sakene som fremdeles er uoppklart er tyveriet av en betongbil fra Gunnar Aarlis Betongpumping i Kristiansand. Bilen til en verdi av 2,5 millioner kroner ble tatt fra en avlåst lagerbygning den første helgen i februar i år.

Politiet mistenker at bilen nå befinner seg i utlandet, og det spekuleres i om den har havnet i hendene på albansk mafia.

Eier, Gunnar Aarli, har fremdeles ikke gitt opp håpet i å få bilen tilbake.

— Et betongfirma i Oslo fant igjen en betongpumpe på kaia i Hellas, og en i Albania. Så jeg håper fremdeles at vi får den tilbake, sier Aarli.

Autopassbrikken som var plassert i betongbilen ble sist registrert i Danmark, i bomstasjonen ved Storebælts-broa.

Les: Stjal betongbil

Stjal vaskepulver

Grimstad Adressetidende kan i dag melde at to personer er pågrepet, mistenkt for å ha stjålet vaskeutstyr fra en bensinstasjon i Grimstad. Hjemme hos den ene fant politiet blant annet et stjålet kredittkort og et stjålet førerkort.

Stjal 80 par sko

En 24 år gammel mann fra Søgne ble i februar tiltalt for å ha vært delaktig i et omfattende tyveriraid på Sørlandssenteret 6. desember 2007. Politiet mener 24-åringen er skyldig i å ha stjålet rundt 80 par sko fra en skobutikk på senteret. Han skal også ha fått med seg parfymeartikler og kontanter til en verdi av 72.000 kroner.

Les: Tiltalt for å ha stjålet 80 par sko

Solgte stjålne barberhøvler

14. februar omtalte vi domfellelsen av en 41 år gammel mann bosatt i Kristiansand. 41-åringen ble i Kristiansand tingrett dømt til 45 dagers ubetinget fengsel for heleri av 131 barberhøvler, 152 pakker med barberblader, to elektriske tannbørster, samt fire topper til slike tannbørster.

Mannen fikk barberhøvlene inndratt, og ble også dømt til å betale en bot på 20.000 kroner.

Les: Full polsk barberhøvelhai smadret taxi

Stjal 22 tonns hjullaster

Natt til 14. februar ble en 22 tonn tung hjullaster stjålet fra en anleggstomt bak Sørlandssenteret. Et døgn senere ble hjullasteren funnet fastkjørt i ei myr ved Kulia.

Les: Fant stjålet hjullaster

En 20 år gammel mann fra Birkeland må snart møte i retten, tiltalt for tyveriet av en lastebil fra en anleggstomt langs E 18. Sammen med to andre kjørte den berusede 20-åringen i grøfta i Bygland i begynnelsen av november i fjor.

Les: Fyllekjørte i stjålet hjullaster

Stjal 16 par damesko

En 35 år gammel mann fra Mandal måtte like før jul i fjor møte i Kristiansand tingrett, etter at politiet hadde funnet en haug med tyvegods hjemme hos ham. Blant tingene politiet mente han hadde stjålet var 16 par damesko, verktøy, parfyme, et sagkjede til en motorsag, samt en sivil politibil.

Les: Stjal 16 par damesko, verktøy, parfyme, sagkjede ...og en politibil

I tingretten ble 35-åringen funnet skyldig i å ha stjålet følgende:

*Utenlandsk valuta

*Parfyme

*Nøkler

*Vernepliktsbok

*Kompressor

*Verktøy

*Kanne med olje

*Pipenøkkelskrin

*To verktøyskrin

*En verktøykoffert

*Syv lysestaker

*Fire sagkjeder til motorsag

*Icom mikrofon

*Politiradio

*Tenningsnøkkel

*Diamant Turkis Special Cut

Tingretten fant det også bevist at 35-åringen var ansvarlig for tyveriet av en sivil politibil. For disse forholdene ble mannen idømt en fengselsstraff på fem måneder.

Les: Stjal sivil politibil