— Ja, biblioteket er et kommunalt bygg. Hvis arrangementene er innenfor bibliotekforskriften som biblioteksjefen forvalter, vil Sian også kunne leie i biblioteket, sier Høyres gruppeleder Hans Otto Lund etter Høyres gruppemøte mandag kveld.

Kleppe vinner fram

Det er Demokratenes Vidar Kleppe som reiser saken om Sian for andre gang i bystyret. Første gang ble biblioteksjefens avslag på Sian-arrangement i folkebiblioteket sendt til kulturstyret, som med fem mot tre stemmer støttet biblioteksjefens nekt. Begrunnelsen var at Sian og Sian-leder Arne Tumyrs arrangement ble for ensidig - og at biblioteket står for dialog og mangfold.

Denne gang spør Kleppe:

«Kan ordføreren garantere at Sian som en lovlig organisasjon for fremtiden gis den samme retten som andre lovligelag og organisasjoner til å leie ledige kommunale møtelokaler?«

Kleppe mener kulturstyrets vedtak gir grunn til å spørre om Sian i fremtiden vil bli nektet å holde møter i kommunale lokaler.

- Betimelig

— Vi i Høyre synes Kleppe har et betimelig spørsmål, slik saken har utviklet seg. Og slik han formulerer spørsmålet til ordføreren, er det lett å være enig og si ja. Sian må garanteres samme rett som andre, uttaler Hans Otto Lund, som tror det blir en spennende debatt om ytringsfrihet i bystyret onsdag.

- Kulturstyret ville ikke overstyre biblioteksjefen, men gjør bystyret det nå?

— Nei. Biblioteksjefen sa nei til et konkret Sian-møte og mente det var et foredrag og for mye enveiskommunikasjon. Leder Arne Tumyr kunne søkt om et annet møte, for eksempel et dialogmøte. Da hadde det vært innenfor bibliotekforskriften.

— Det vi nå gjør i bystyret kan sikkert tolkes som et signal til biblioteksjefen fra byens høyeste organ, men det kan også tolkes annerledes, sier Lund.

- Og det betyr hva?

— Den første saken var en konkret søknad. Nå gjør vi et prinsipielt overordnet vedtak om at Sian generelt kan leie kommunale lokaler som alle andre, svarer Lund.

- Vil likebehandle

KrFs gruppeleder Grete Kvelland Skaara sier saken handler nå om ytringsfrihet og at det er lett å være prinsipielt enig med Kleppe denne gangen. Dermed vil Frp, Høyre og KrF danne flertall sammen med flere småpartier for Kleppes forslag.

— Vi ønsker å likebehandle Sian med alle andre lag og foreninger, og stille gratis kommunale arealer til disposisjon. Jeg vil ikke uttale meg om biblioteket som møtested spesielt. Søknader om det må biblioteksjefen håndtere opp mot forskriftene i hvert enkelt tilfelle, sier Kvelland Skaara.