Kristiansand: — Vi har i løpet dagen solgt like mye som vi trodde vi skulle selge fram til nyttår, sier René Jensen ved Europris Sørlandsparken.

Kremmerne i Kristiansand trenger ikke å finne opp kruttet på nytt for å tjene noen ekstra nyttårskroner. Fyrverkeri ser ut til å selge som aldri før, skal vi dømme ut fra rapportene fra første salgsdag for fyrverkeri. Jensen regner med at snittprisen på salgene ligger mellom 700 og 800 kroner. På Happy sto Paal Lidi i går med et bredt smil.

— Det er helt vilt. Det blir ny rekord. Vi har allerede kjørt inn tre lastebiler i dag, og denne er nesten tømt, sier Lidi i det klokka passerer 16.30. På utsalgsstedene fortelles det at folk har fått med seg justisminister Knut Storbergets forslag om forbud mot raketter. Men det rapporteres om at bare et fåtall hamstrer raketter. Erich Fosse (19) har fylt opp en pose med raketter, og har et batteri under armen, en tusenlapp er lagt igjen i salgsteltet.

— Det har ikke noe med forbudet å gjøre, men heller at vi skal ha mange folk hjemme hos oss på nyttårsaften. Vi kjøper inn for hele gjengen, sier Fosse.

FORBUD.

Jan Røilid, leder for forebyggende avdeling ved brannvesenet i Kristiansand, sier at han tror de færreste vil hamstre inn med tanke på et eventuelt forbud.

— Jeg tror folk har fått øynene opp for at bakkefyrverkeri er fint og sikrere enn raketter. Dessuten er raketter finest å se på fra en viss distanse. For dem som skyter det opp, vil bakkefyrverkeri kunne være finere.

For dem som vurderer å kjøpe inn raketter er rådet klart.

— Ikke gjør det. Vi vil få tilgang til fyrverkeri neste år også, det vil fortsatt være lov med bakkefyrverkeri. Har man fyrverkeri i huset, må man uansett passe på å oppbevare det utilgjengelig for mindreårige. Vi har flere ganger sett konsekvensene av barns lek med raketter, sier Røilid.

Regn.

På Maxi Lund er bakkefyrverkeri mest populært.

— Det har gått litt i bølger med salget i dag. Det dårlige været demper det nok litt, sier Ole Gauslaa ved Maxi Lund.

Utsaget ved Obs på Sørlandssenteret forteller også om bra salg til tross for været.

Marcos Toro (32) og Anette Markussen (30) har gjort unna innkjøpene av fyrverkeri.

— Vi kjøper minimalt. Vi har bare kjøpt en familiepakke, det er jo uansett bare å brenne opp penger, sier Marcos Toro.

Ifølge daglig leder ved Europris Sørlandsparken, Svein Erik Jensen, er det ikke alle som tenker som Toro.

— Alle kjøper litt større batterier enn før. Vi har all grunn til å tro at vi skal bli fornøyde i år, sier Jensen.