KRISTIANSAND: Det er forsker og universitetslektor Terje Sødal ved Universitetet i Agder som har forsket seg frem til at tenåringsgutten etter all sannsynlighet er den siste som ble brent på bål i Agder-fylkene, melder NRK Sørlandet.

Han har over lengre tid forsket på dette området.

Sodomi straffes med bål Den spesielle henrettelsen fant sted i 1758, etter at tjenestegutten Paulsen ved to anledninger var blitt observert mens han bedrev sodomi med ei ku på Nedre Timenes. Ifølge kong Christian Vs lover, som var gjeldende på dette tidspunktet, skulle sodomi straffes med bål og brann. Og etter at sognepresten i det tidligere Tveit sogn fikk nyss om dyresexen, gikk han til fogden, som besluttet å henrette den 17 år gamle gutten.

Fant dokumentasjon Henrettelsen er spesiell, fordi den fant sted 80-90 år etter at dansketidas heksebrenninger var over. Fra før har dansk forskning slått fast når de siste henrettelsene ved bålbrenning ble foretatt i dansketida, men det er først nå man kan slå fast at den aller siste henrettelsen av dette slaget faktisk ble utført på Agder, skriver NRK.

Universitetslektor, Terje Sødal har i Riksarkivet funnet dokumentasjon på at henrettelsen av Paulsen faktisk skjedde. På bøddelens kvittering står det imidlertid at 17-åringen ble kvalt før han ble brent, og dermed ikke ble slukt levende av flammene.

125 egder henrettet I perioden 1604 til 1663 ble til sammen 125 mennesker henrettet på Agder. Dette er et relativt lavt tall i forhold til for eksempel Rogaland.

Opplysningene universitetslektoren har funnet er en del av et arbeid med ei bok om kriminalitet på Agder på 1500-1600-tallet.