KRISTIANSAND: 17-åringen ble dømt for salg av en brukerdose GHB til 150 kroner, og for å ha oppbevart 5,1 liter av det samme stoffet ved Skjærgårdskollektivet i Mandal.

Gutten avga en uforbeholden tilståelse i retten for både oppbevaring og salg. Han ble dømt i samsvar med aktors påstand, som var 60 dagers betinget fengsel.

Ifølge dommen ville straffen blitt 90 dagers betinget fengsel uten tilståelse.

GHBen ble beslaglagt ved den private barnevernsinstitusjonen 5. februar i år. Politiet slo da til etter å ha mottatt et tips om at en navngitt person oppbevarte et større parti av stoffet.

Kan ha kommet fra Stavanger Like etter beslaget ved Skjærgårdskollektivet, avslørte politiet i Stavanger storskalaproduksjon av GHB i en kjellerleilighet i Stavanger. To menn på 47 og 22 år ble siktet for tilvirking, oppbevaring og salg av 280 liter GHB. Ifølge Stavanger Aftenblad hadde 17-åringen, som da var 16, vært i Stavanger et par dager før han ble tatt av politiet i Mandal.

— Via 16-åringen i Mandal kom vi på sporet av 22-åringen og 47-åringen i Stavanger. Vi har grunn til å tro at stoffet mandalspolitiet beslagla, er tilvirket i Stavanger, uttalte politiadvokat Merete Akerø-Stueland i Rogaland politidistrikt til Aftenbladet i forrige måned.

Flere overdoser

Politiet i Stavanger aksjonerte etter at det hadde vært en rekke GHB-overdoser flere steder i landet. I Ålesund var det minst 11 overdoser - en med dødelig utfall - i løpet av et par uker i januar og februar i år. Flere ungdommer ble også behandlet for GHB-overdoser i Sandnes og Stavanger.

GHB (gammahydroksybutyrat) er en stort sett fargeløs og luktfri væske, som smaker salt. Virkningen ligner på alkoholrus og inntreffer etter 20-30 minutter. For høyt inntak av stoffet kan føre til svimmelhet, oppkast, bevisstløshet og død.