BIRKENES: — Vi har pågrepet en person som er mistenkt for udåden, opplyste operasjonsleder Tor Stålesen ved Agder politidistrikt til fvn.no ved 23.30-tiden mandag kveld.

Mannen, en 18-åring fra Birkenes, ble pågrepet av politiet rundt klokken 23. To timer senere ble den andre mistenkte pågrepet.

— Klokken 01.00 ble en 22 år gammel mann pågrepet, sier operasjonsleder Børge Steinsland ved Agder politidistrikt.

22-åringen er også hjemmehørende i Birkenes. De mistenkte vil trolig bli avhørt i løpet av dagen. Ifølge lensmannen i Birkenes, Ole-Gustav Henriksen, var det flere vitner til hendelsen.

— Disse vil bli avhørt i løpet av de nærmeste dagene, sier Henriksen.

Avviser masseslagsmål Ved 20- tiden mandag kveld ble politiet tilkalt på grunn av et masseslagsmål i Birkeland sentrum. Det ble da meldt om bråk utenfor asylmottaket. En time senere rykket politiet ut på nytt, etter melding om at to menn fra asylmottaket på 18 og 19 år hadde blitt slått med jernstang.

— Vi vet fremdeles lite om hendelsesforløpet, men at det skal ha vært noe masseslagsmål tror jeg vi kan avkrefte, sier Henriksen.

Politiet har i dag avhørt et av vitnene til hendelsen.

— Vi har to vitner som skal avhøres, og jobber med å få fatt i flere, sier Henriksen, som ikke ønsker å uttale seg om hva vitnet har forklart i avhør.

- Jaget over jordet

De to mistenkte gjerningsmennene er blitt beskrevet som "kjenninger" av politiet?

— Kjenninger og kjenninger. Vi vet hvertfall hvem de er, sier Henriksen.

Ifølge et øyenvitne fvn.no har vært i kontakt med, skal asylsøkerne ha blitt jaget gjennom sentrum før de ble slått ned.

— Vi så tre utlendinger løpe på et jorde like ved sentrum i Birkeland. Det kunne se ut som de ble jaget av noen i bil, for de løp og gjemte seg i skogen når de fikk øye på bilen, sier Ronny Thommassen til fvn.no.

De to mennene, som nå er til behandling på Sørlandet sykehus Kristiansand (SSK), er av afghansk og kurdisk opprinnnelse.

Utenfor livsfare

18-åringen var mandag kveld kritisk skadet og under intensiv behandling. Tilstanden skal være stabil. 19-åringen skal ikke være livstruende skadet etter den alvorlige voldsepisoden. Også han er til behandling ved Sørlandet sykehus. Tirsdag morgen opplyser akuttmottaket ved SSK at også 18-åringen er utenfor livsfare.

— Siden det er slag mot hodet tar vi saken veldig alvorlig. Vitner og spor på stedet har ført oss til den mistenkte, sier Stålesen til fvn.no.