KRISTIANSAND: — For noen år siden fikk jeg ny jobb på fredag den trettende, sier Eddie Salvesen (49) fra Kristiansand.

Han har også mottatt pengegaver på den beryktede datoen, og fått flere gode nyheter.

— Det er umulig at dette er en ulykkesdag. Se bare på det fine været vi har fått i dag, etter flere uker med regn, sier Salvesen og slår ut med armene mot en solfylt Markensgate full av smilende mennesker.

— Fredag er min lykkedag, og 13 er mitt lykketall, så i dag er jeg glad, sier Michelle Lanes (28) fra Kristiansand.

Hun har aldri opplevd noe ulykke på fredag den trettende, men innrømmer at dagen i dag ikke startet så bra.

— Jeg mistet bussen i dag morges, og kom en time for sent på jobb, sier hun.

Hun tror dette bare var en tilfeldighet, og regner med å være heldig resten av dagen.

Den trettende til bords

Fredag den trettende forbindes ofte med ulykke. Det er ingen klare svar på hvorfor, men i kristen tradisjon har fredagen lenge vært sett på som en uheldig dag fordi Jesus døde på en fredag. Langfredag har vært sett på som en spesielt uheldig dag. Tallet 13 har vært oppfattet som ulykkestall i mange kulturer fordi det er et usymetrisk oddetall.

Opphavet til ulykkesdagen fredag den trettende kan være arrestasjonen av alle tempelridderne i Frankrike, som ble beordret av kong Filip IV fredag 13. oktober 1307. En annen forklaring er at fenomenet henger sammen med at Judas Iskariot var den trettende ved bordet under Jesu siste påskemåltid.

I Norge skal datoen ifølge Wikipedia ikke ha blitt regnet som uheldig før på 1800-tallet.

— Jeg er litt overtroisk, men frykter ikke fredag den trettende. Jeg har ikke vært spesielt uheldig på denne datoen, sier Inger Lise Nielsen (53) fra Odense i Danmark.

- Bare overtro

Et ungt par fra Asker er også på ferie i Kristiansand. De vet ikke med en gang hvilken dato det er i dag, og bryr seg ikke så mye om det heller.

— Åh, det er fredag den trettende, ja. Det er bare overtro knyttet til den datoen, sier Morten Haug (17).

— Jeg er ikke bekymret i det hele tatt, sier kjæresten Betina Angermund-Hovind (17)

— Hvis det skjer noen ulykker på fredag den trettende blir det blusset opp i media slik at folk blir redde. Jeg tror det skjer like mange ulykker andre dager, sier Morten.

Ifølge dagbladet.no har den tyske forskeren Edgar Wunder funnet ut at det ikke skjer flere ulykker på fredag den trettende enn på andre fredager.

Dette har han kommet frem til etter å ha undersøkt skadestatistikken for samtlige måneder med fredag den trettende mellom 1985 og 1999. I løpet av disse årene inntraff dette sammenfall av ukedag og dato til sammen 26 ganger.

Går det fremdeles kalde gufs gjennom kroppen din når du hører ordene fredag den trettende? Sitter du innelåst i huset og er redd for å gå ut i dag? Da lider du kanskje av paraskavedekatriafobi, som er angst for fredag den trettende.