HTTP: Det dukker stadig opp nye applikasjoner på det populære nettstedet Facebook. Snart er livet ditt dekket fra vugge til grav.

Men avisene har lenge skrevet utallige spaltemetre om hvor vanskelig det er å slette seg fra Fjesboka, og at man i prinsippet gir fra seg rettigheten til bilder man laster opp.

— Jeg vil på det sterkeste oppfordre voksne til å være forsiktig med å legge ut bilder av egne og andres barn, sier barneombud Reidar Hjermann.

Det store svenske nettstedet alltombarn.se, der publikasjoner som Expressen, Dagens Nyheter, Vi föräldrar og andre medieaktører bidrar, publiserer, til tross for kritikken Facebook må tåle, følgende artikkel:

Visa upp barnen på Facebook:

«Med I Have Kids kan du visa upp barnen för kompisarna. Du skapar miniprofiler på barnen med fotografi och status. Du kan också berätta om barnets utveckling så att vännerna får följa första stegen och första orden. Om du har större barn kan du lägga upp deras veckoschema, samt hålla koll på vad dina vänners barn har för sig. En liknande funktion är I've Got Kids! »

Alltombarn.se er langt fra først ute med anbefalingene. Norske P4 og andre nettaviser har også gjort journalistikk av Facebooks nye "familievennlige" profil.

TRYGT? Ikke godt å si, det lureste er kanskje å være forsiktig. Vær forsiktig

— Jeg mener at man som journalist ikke bør man ikke oppfordre foreldre til å legge ut bilder av barna sine, sier daglig leder i Barnevakten , Åse-May Solsvik, til fvn.no.

— Men som voksne står man jo selv for de valgene man tar, og dersom man legger ut bilder av barna sine, har man på en måte tatt et valg for dem som ikke kan gjøres om. Har man først lastet opp et bilde, mister man kontrollen over det.

Kan misbrukes

Solsvik advarer mot å eksponere barna på en slik måte.

— Man vet aldri hvem som sitter og leter opp bilder. Jeg vil jo tro de fleste har gode hensikter, men fremmede kan altså snappe opp bilder de kan manipulere.

— Vi oppfordrer folk til å være forsiktig. Det er jo ikke sikkert barna ønsker at det skal finnes slike bilder av dem ute på nett når de blir voksne, sier Solsvik.

- Barn er sårbare Stilt overfor problematikken med at foreldre legger ut bilder av barn har Datatilsynet uttalt seg slik: - Foreldrene bør få samtykke av barna før de bruker bildene. De fleste foreldre har god dømmekraft, men det kan også bli problemer hvis foreldrene ikke er enige seg imellom om at informasjon og bilder av barna skal ligge på nett, sier senioringeniør Gunnel Helmers i Datatilsynet i et intervju med Aftenposten. Marianne Borgen i Redd Barna sier til avisen at barn har krav på egen integritet. Hun er også redd for at bilder på Internett kan gjøre barn mer sårbare for overgrep. - Potensielle overgripere har finurlige måter, og bruker lang tid på å finne ofre. Det er en av grunnene til at barn bør skjermes for offentlighet, sier Borgen.

— Ukritisk

Sjefredaktør Berit Tenden i Norges største magasin for småbarnsforeldre, Foreldre & Barn , reagerer på at artikler om Facebook-applikasjonene ikke er ledsaget av advarsler.

— Umiddelbart tenker jeg at man ikke ukritisk må komme med slike anbefalinger. Da må man jo samtidig komme med informasjon om farene ved å legge ut personlige bilder, sier Tenden.

Hun er enig med Barnevakten i at foreldre bør utvise varsomhet:

Litt for nytt

— Jeg tror ikke vi helt ser konsekvensene av dette ennå. Det er så nytt for oss, så jeg synes også flere kunne være varsomme og få med seg rådene fra ekspertene, som jo råder oss til varsomhet.

Magasinredaktøren peker på ytterligere ett problemområde:

— Hva når du legger ut bilder av barna dine og barnas venner? Da tar man et valg på vegne av både sine egne og andres barn, noe man bør være svært forsiktig med, sier Tenden.

... eller på velprøvde Flickr