TorskevinAlle kulturer har sine ritualer, noen profane og noen hellige. Som regel er de hellige ritualene forbundet med religion, mens de mer profane ritualene kan variere fra det dagligdagse (å gå på jobben), via det mer spesielle (fotballkamper) til det unike (17. mai-tog). Og så er det de ritualene som faller et sted imellom det profane og det religiøse.Servering av juletorsk er et slikt ritual. De mest innbitte setter hele sin ære inn på at fisken skal være levende fram til klokken 12.00 på julaften. Da skal den trekkes sprell levende opp fra rusa, og slaktes så raskt som mulig. Så er det timer under iskaldt, rennende vann, helt til fisken får dette lett gjenkjennelige perlemorsskinnet i kjøttet. Til slutt skal fisken trekkes forsiktig, hele tiden under årvåkent påsyn. Det hele serveres med poteter, gulrøtter, smeltet smør i en eller annen variant, og noen koster sågar på seg en dæsj med sennep, helst den grove, milde typen. Så serveres det vin, fortrinnsvis rød Bordeaux, eller øl og iskald dram av den mer nøytrale typen.Dette med rød Bordeaux til fisk er et av de mest fascinerende, norske ritualer. I utgangspunktet er det lite som skulle få noen til å tro at Bordeaux — med sin kraftige, tørre og syrlige stil - skulle passe til noe så delikat som torsk. Min personlige hypotese er at det vi i Norge i lang tid har forbundet med Bordeaux har vært en litt blodfattig, syrlig og aromafattig utgave som de tidligere innkjøperne til polet mente var i tråd med «folkesmaken». For øvrig en smak folket hadde fint lite innflytelse på. Det morsomme er at denne ganske kjedelige vintypen - nettopp fordi den er litt kjedelig - passer godt til den sarte torsken. En kraftig, klassifisert Bordeaux ville bare tilintetgjort fisken. Nå trenger vi ikke bare servere Bordeaux hvis vi vil ha rødvin til torsken, men vi bør huske at den rødvinen vi velger ikke er for kraftig eller for smaksrik.Personlig får jeg mer og mer sans for hvitvin til juletorsken. Hvis vi finner en hvitvin som kan fange opp og forsterke den delikate smaken av sjø og mineraler (kalk) som vi finner i torsk, så kan det hele smelte sammen til en høyere enhet. Men det forutsetter at vi velger en vin som igjen ikke er for smaksrik, og som også har et mineralsk preg.For når en beskjeden fisk som torsk møter en beskjeden vin, det være seg rød eller hvit, blir ofte resultatet alt annet enn beskjedent. Det blir spektakulært.HvitvinMétaireau Cuvée One 1999 (FRANKRIKE)Nr.: 43291 Pris: 135,- Kvalitet: 89 poeng6Åtte år gammel og sprek som en fole. Virker beskjeden når den drikkes alene, her er nemlig lite frukt (lime og epler) og mye mineraler (kalk og sjø), men sammen med torsken så blomstrer den. Det sjøaktige preget forsterkes, og vin og torsk går opp i en høyere enhet. Stor friskhet renser munnen, og gir plass for mer fisk. BREUER RIESLING SAUVAGE 2006(TYSKLAND)Nr.: 20750 Pris: 129,90 Kvalitet: 88 poeng6En fantastisk torskevin som fanger opp den fine sjøsmaken i fisken på en genial måte. Duft og smak domineres av sitrus, lime og grønne epler, men også med et kalkaktig og sjøaktig preg. Flott syre som skjærer gjennom smøret. Lang og mineralsk ettersmak som fremhever den delikate torskesmaken. Defaix CHABLIS Vieilles VIGNES 2004(FRANKRIKE)Nr.: 30047 Pris: 195,- Kvalitet: 91 poeng5Dyrt for en standard Chablis, men denne holder premier cru nivå uten problemer. Svært mineralsk stil, noe som kler torsk ypperlig. Duft og smak av sjø, østers, kalk og smør. Fyldig og syrlig i munnen, med kalk og sitrus i en lang, lang ettersmak. Ikke for pyser, men en fantastisk torskevin. RødvinMoulin de Laussac 2006 (FRANKRIKE)Nr.: 10184 Pris: 78,80 Kvalitet: 82 poeng6Den økonomiske krisen i Bordeaux har nå gitt oss noen fantastiske gode kjøp. Som denne. Klassisk duft av mørke bær, jord, jern og paprika. Middels fylde, ganske vandig i munnen, men har likevel en fin ettersmak av mørke bær og mineraler. Tørr. Den beskjedne smaken kler torsken ypperlig. VESPA BARBERA d'Asti 2006(ITALIA)Nr.: 45312 Pris: 117,903Vi smakte mange Barberaer til torsken, og isolert sett var dette ikke den beste, men det var den beste til torsken. Morellpreget duft og smak med fint innslag av kjernebitterhet. Rund, frisk og litt nøytral i munnen. Kompletterer torsken ypperlig, og er nok et bevis på at den beste vinen ikke alltid er den som passer best til mat. CUVEE les Galuches CHINON 2006 (FRANKRIKE)Nr.: 10112 Pris: 119,905Rød Loirevin er faktisk bedre til torsk enn Bordeaux. Og dette er et ypperlig eksempel. Duft preget av solbær, moreller og gress. Syrlig og lett i munnen, men med en intens frukt og et merkbart vegetabilsk preg. Ettersmak dominert av solbær med et mineralsk innslag (kalk/jern) som fremhever det sjøaktige i torsken.