Andersen ble dømt til 15 års fengsel for NOKAS-ranet i Stavanger tingrett, til tross for at han oppga å ha vært i Oslo ransdagen. Nå har han endret forklaring i politiavhør.

– Han erkjenner straffskyld for ranet og har navngitt den som skjøt og drepte politimannen Arne Sigve Klungland, sier Andersens forsvarer, advokat Harald Stabell, til NTB.

Også politiet i Stavanger bekrefter at Andersen har navngitt den personen som skjøt og drepte Klungland under ranet.

Johnny Thendrup (41) og David Toska (30) har hittil vært alene om å innrømme deltakelse i NOKAS-ranet. Ingen av dem har våget å utpeke drapsmannen, til tross for at de vet hvem som skjøt.

– Johnny Thendrup har ingen planer om å endre sin forklaring eller navngi drapsmannen. Han frykter fortsatt for følgene, sier Thendrups forsvarsadvokat, Johnny Veum, til NTB.

Gjennombrudd

Selv om Lars-Erik Andersens nye forklaring hittil ikke har fått noen av de øvrige domfelte til å endre sine forklaringer eller komme med mer informasjon, håper politiet det vil skje. De betegner Andersens forklaring i seg selv som et stort gjennombrudd.

– Det at en person som hittil har nektet befatning med ranet, har navngitt den som skjøt og i detalj har beskrevet hva han har gjort under ranet, er interessant, sier politiinspektør Bjørn Andersen i Rogaland politidistrikt til NTB.

Ikke redd

Advokat Harald Stabell sier til NTB at Andersen ikke har inngått noen avtale om strafferabatt. 29-åringen er heller ikke redd for represalier mot seg eller sin familie, sier Stabell.

Politiinspektør Bjørn Andersen vil ikke kommentere om 29-åringen har grunn til å frykte for sitt liv.

– I denne saken har det vært foretatt trusselvurderinger fra dag én. Vi ønsker ikke å redegjøre for om vi opplever endringer i trusselbildet eller hvilke tiltak vi setter i verk for å ivareta sikkerheten for de involverte, sier politiinspektøren.

Han sier politiet av «etterforskningstaktiske grunner» ikke vil si hvem som er navngitt som drapsmann i NOKAS-saken. Harald Stabell vil heller ikke si hvem Andersen har pekt ut, men legger til at dette vil bli kjent like over påske, når notatene fra avhørene blir lagt inn i saken og de andre forsvarerne får tilgang til forklaringen.

Schumann?

Ifølge flere medier har Andersen utpekt Kjell Alrich Schumann som drapsmann. Schumann stiller seg uforstående til dette.

– Han holder fast ved sin tidligere forklaring og nekter enhver befatning med NOKAS-ranet, sier Schumanns forsvarer, advokat Morten Furuholmen, til NTB.

Årsaken til at Andersen har endret forklaring, skal være at han «ikke lenger orket å lyve.»

– Han ønsket ikke lenger å dekke over et drap, og ikke minst tilsa hensynet til de etterlatte at sannheten kom fram, står det i en pressemelding som politiet i Rogaland sendte ut tirsdag ettermiddag.

Andersen erkjenner imidlertid ikke straffskyld for dødsfølgen og han nekter fremdeles for å ha vært del av en organisert gruppe. Hans tidligere forsvarer, Steinar Wiik Sørvik, har ingen kommentar til den nye forklaringen. Det til tross for at han gjorde sitt beste for å framstille Andersen som uskyldig under rettsforhandlingene i NOKAS-saken.

– Jeg forsvarte ham da han hevdet sin uskyld, Harald Stabell forsvarer ham når han nå sier han er skyldig, sier Wiik Sørvik til NTB.

Klungland-familiens bistandsadvokat Ørjan Berven vil ikke kommentere om de pårørende kjenner navnet på drapsmannen, men understreker at de pårørende ser positivt på at Andersen har erkjent straffskyld og utpekt drapsmannen.