KRISTIANSAND: — Vi har fått beskjed om at mannen omkom i en drukningsulykke, sier kommunikasjonsrådgiver i Utenriksdepartementet (UD), Tor-Henrik Andersen.

24 år gamle Tor Kåre Rypestøl fra Nodeland ble meldt savnet i Kirgisistan 8. august. Ifølge UD var mannen i følge med en gruppe nordmenn på rundt ti personer i landet.

— Vi fikk beskjed om at mannen var savnet 8. august, og at det ble satt i gang søk av lokale myndigheter i Kirgisistan, sier Andersen.

Meldt savnet etter svømmetur

24-åringen ble meldt savnet onsdag i forrige uke da han ikke kom tilbake etter en svømmetur. Sammen med sju andre norske ungdommer var han i Kirgisistan for å bli kjent med kirgisiske kristne.

— Alt tyder på at det var en tragisk ulykke, sier generalsekretær i Norsk Misjon i Øst, Bjørn A. Wegge.

Norsk Misjon i Øst arrangerer flere turer for ungdom i utlandet. Målet for denne turen var å gjøre seg kjent med kristne ungdommer i Kirgisistan, gjennom friluftsopplevelser i de kirgisiske fjellene. I alt var sju ungdommer og tre ungdomsledere med på turen.

— Etter en fjelltur stoppet de ved innsjøen Issik-Kul for å slappe av og bade. Da de skulle samles for å dra tilbake til hovedstaden Bishkek, oppdaget de at han var borte, sier Wegge.

Deltok i letingen

Ifølge informasjonssjef i NMØ, Jon-Geir Dittmann, var stranden hvor de stoppet for å bade, stor og uoversiktlig.

— De håpet derfor at han bare hadde svømt for langt av gårde, og ikke fant tilbake igjen. Etter å ha lett et par timer skjønte de at noe var skjedd, og kontaktet politiet, sier Dittmann.

En større leteaksjon med lokale myndigheter ble deretter iverksatt.

— Reisedeltakerne reiste videre til hovedstaden, mens en av reiselederne ble igjen på stedet for å delta i letingen, sier Dittmann.

Tilbudt hjelp

Fredag 10. august kom gruppen tilbake til Norge. Ingen av dem visste da hva som hadde skjedd med 24-åringen.

— De ble møtt på Gardermoen av meg og en annen representant fra Norsk Misjon i Øst. Der hadde vi en debriefing, og de fikk tilbud om hjelp av Ullensaker helsevesen som var tilstede ved ankomst, sier Dittmann.

Mandag morgen klokken syv fikk Dittmann beskjed om at Rypestøl var funnet av dykkere.

— Jeg ringte deretter rundt til hver enkelt av reisedeltakerne for å fortelle at han var funnet, sier Dittmann.

Alle deltakerne vil få tilbud om videre oppfølging av lokale helsevesen der de bor. Dittmann mener de ser ut til å ha taklet situasjonen bra.

— De er naturligvis preget av hendelsen, men jeg fikk inntrykk av at de stod sammen som gruppe, og hjalp hverandre der nede så godt de kunne.

Tirsdag 14. august fikk UD en endelig bekreftelse på at den omkomne var identifisert som den savnede nordmannen.

Jobber med hjemsendelse

Norge har ingen utenrikstjeneste i Kirgisistan, noe som gjør oppgaven med å få avdøde hjem til Norge mer komplisert.

— Den tyske ambassaden bistod innledningsvis, og UD jobber nå med å få avdøde sendt tilbake, sier Andersen.

Norsk Misjon i Øst er en kristen ikke-statlig organisasjon på linje med Kirkens Nødhjelp. Organisasjonen engasjerer seg spesielt med arbeidet med å formidle støtte og praktisk hjelp til mennesker rundt om i verden som forfølges eller undertrykkes på grunn av sin kristne tro.