Oslo: Generalsekretær Per Edgar Kokkvold og redaktør Vebjørn Selbekk er begge i dialog med politiet om beskyttelse.

Lørdag ble det kjent at de to nordmennene feilaktig ble uthengt som to av de tolv karikaturtegnerne i Jyllands-Posten, som i september publiserte karikaturene av profeten Mohammed. Magazinet publiserte tegningene på nyåret.

Det var den danske avisen Ekstra Bladet som på sin nettutgave presenterte en videosnutt, angivelig fra en arabisk nettside som går inn for boikott av danske varer som svar på karikatur-fornærmelsene mot islam.

Snutten avslutter med portretter av de to nordmennene og en rød sirkel med kryss som går over bildet som et kikkertsikte. Akkompagnert av en religiøs melodi, høres et smell i det krysset stanser på pannen til de to.

Ifølge Ekstra Bladet, som har hentet videoopptaket fra den amerikanske www.ogrish.com, besøkes den arabiske nettsiden ofte av terrorister.

Skuffet

Redaktør Vebjørn Selbekk sier til NTB at han er meget skuffet over norske myndigheter og toneangivende norske medier etter drapstruslene fra muslimske kretser den siste tiden.

– Jeg har ikke vært redd før, men jeg må innrømme at den totale belastningen nå begynner å bli veldig stor. Både for meg, min kone og mine tre barn. Belastningen forsterkes ved norske myndigheters og norske mediers unnfallende rolle i denne situasjonen, sier Selbekk.

Han mener statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skyver det lille kristne Magazinet foran seg når de offentlig sier at «ingen toneangivende norske medier» har brakt disse tegningene.

– Det er ikke sant – de har vært vist i Aftenposten, Dagbladet, Bergens Tidende og andre publikasjoner. Da blir det ekstra belastende indirekte å bli stemplet som ekstremister, sier Selbekk.

Han mener det også er sterkt betenkelig at ingen andre medier står fram for ytringsfriheten i denne saken.

Oppgitt og trist

Per Edgar Kokkvold er oppgitt over truslene, og opplyser at han er i dialog med politiet etter drapstruslene.

– Jeg har ikke sagt noe jeg trenger å si unnskyld for. Jeg har forsvart ethvert menneskes rett til å ytre seg. Jeg har forsvart den frie tale og den frie tanke. Det er underlig at normale ytringer om de mest sentrale verdier i samfunnet blir møtt på denne måten. Jeg syns det er trist, og mer er det ikke å si om det, sier Kokkvold til NTB.

Han understreker at han ikke har sagt noe om at det var riktig å trykke tegningene.

Selv om han denne gang feilaktig utgis som en av tegnerne, tar han truslene alvorlig.

– Jeg velger å registrere det, mer kan jeg ikke gjøre. Jeg har tatt noen forholdsregler, men lever normalt, sier Kokkvold, som ikke vil kommentere sin sikkerhet ytterligere.