TRONDHEIM: – Salmonellautbruddet er sporet til et bestemt parti salami produsert på en bestemt dag tidlig i mars. Både produksjonsutstyret og pakkeutstyret blir desinfisert etter bruk, så det er ikke fare for kryssforurensning til andre produkter, sier administrerende direktør Torstein Rønning i Grilstad fabrikker til NTB.

Han tror produksjonen kan gå som normalt fra tirsdag, hvis ikke Mattilsynet har innvendinger.

Råvarer Mattilsynet tror den sjeldne Salmonella kedougou-bakterien havnet i First Price-salami Grilstad produserte for NorgesGruppen via en av ingrediensene.

– Vi er også i ferd med å gå gjennom fabrikken for å forsikre oss om at alt er i orden der, sier Rønning.

At smitten er sporet til et bestemt parti salami, taler imidlertid for at en råvare er smittekilden.

– Vi kartlegger nå råvarene, og er i dialog med underleverandørene våre, sier Grilstad-direktøren. Det skal dreie seg om et mindre antall underleverandører, og Rønning har godt håp om at årsaken til smitten blir funnet.

– Vi synes det er trist at ett av våre produkter er kilden til salmonellautbruddet. Vi vil nå gjøre det vi kan for å finne smittekilden, i samarbeid med Mattilsynet, sier Rønning.

Trakk produktet Mattilsynet nedla søndag omsetningsforbud mot 250 grams pakker med First Price-salami, dansk type. Salamien har produksjonsnumrene L 61211, merket best før 1.10.2006, L 61151, merket best før 1.10.2006, L 61221, merket best før 1.10.2006 og L 62021, merket best før 10.12.2006. Folk som har slik salami i kjøleskapet, oppfordres til å kaste den eller levere den tilbake der den er kjøpt. Å spise denne pølsa kan medføre mage— eller tarminfeksjon.

Mistanken ble rettet mot salamien allerede før pinsehelgen.

– De første indikasjonene kom onsdag og torsdag. Torsdag besluttet vi, i samråd med NorgesGruppen, å trekke salamien fra markedet. I løpet av torsdag og fredag ble pakkene fjernet fra butikkene, sier Torstein Rønning.

Mattilsynet la ned omsetningsforbud for produktet først søndag.

Sjelden Smittealarmen gikk hos Folkehelseinstituttet 18. mai etter at prøvene fra seks personer viste smitte av den sjeldne Salmonella kedougou. Bakterien var bare påvist en enkelt gang i Norge tidligere, hos en pasient som tidligere i år ble smittet i Thailand. Denne bakterien var imidlertid fra en annen stamme enn dem som har forårsaket de nye tilfellene.

Tall Folkehelseinstituttet har innhentet fra det europeiske nettverket for salmonellainfeksjoner viser at det i hele 2005 bare ble registrert 48 Salmonella kedougou-tilfeller i Europa. Fram til 4. juni omfattet det norske utbruddet 35 personer, blant dem 14 barn under ti år.

– Spesielt merket vi oss at nesten alle pasienter hadde spist pizza enten på restaurant eller hjemme, flere kryddersorter gikk igjen og alle hadde spist salami, heter det i Folkehelseinstituttets oppsummering av etterforskningen så langt.

First Price-salamien var salamitypen som gikk igjen. Da bakterien også ble funnet i uåpnede salamipakker, la Mattilsynet ned omsetningsforbud for produktet.