OSLO: Tykkelsen på mor og fars lommebok er faktisk mye viktigere enn man hittil har trodd.

– Våre tall viser at foreldrenes inntekt har større betydning enn tidligere antatt. For fødselskullene 1970 til 1984 har betydningen økt gradvis, sier sosiologiprofessor Marianne Nordli Hansen ved Universitetet i Oslo til Forbruker.no.

Hun har koblet utdannelsesnivået til alle nordmenn født mellom 1955 og 1984 med foreldrenes sosiale bakgrunn, målt i utdannelse og inntekt. Endringene er særlig tydelige blant barn av foreldre som tilhører den rikeste tiendedelen av befolkningen. I 2004 viste tallene en klar endring: 12 prosent av 28-åringene som ble født i 1955 av velstående foreldre, hadde tatt hovedfagseksamen. Blant dem som ble født i 1976 tok 22 prosent hovedfagseksamen. For barn med mindre velstående foreldre er økningen langt mer beskjeden.

– Fra 1980-tallet og utover var både arbeidsledigheten og studielånsrenten høy. For dem som hadde dårlig økonomi fremsto en lang utdannelse som kostbar. I dårlige tider er det særlig viktig å ha foreldre med god råd. Da øker betydningen av foreldrenes inntekt, sier professoren.

De lærde strides om det er inntekten i seg selv som spiller en rolle, eller om effektene skyldes andre ting – for eksempel at rike foreldre er mer ambisiøse enn andre foreldre. (©NTB)