KRISTIANSAND: Politiet holdt fredag ettermiddag en presekonferanse på politihuset i Kristiansand.

Der opplyste de at en 25 år gammel litauer, bosatt midlertidig i Gjerstad i Aust-Agder, har framstått som leverandør av amfetamin til mottakere i Kristiansand og Stavanger.

Tre andre litauere er også pågrepet i tillegg til tre nordmenn og en rekke personer i det siste salgsleddet. I alt er 133 siktet i saken som kommer opp i høst. Det er ukjent hvor store mengder narkotika ligaen totalt har forsynt Sørlandet med. I alt er det beslaglagt 10,3 kilo amfetamin, 650.000 kroner, 2 kilo hasj, 30.000 rohypnoltabletter, samt 5 våpen i saken.

Startet i Stockholm

Politiet var først på sporet av en mann fra Arendal som sammen med to andre menn fra Vestfold var i kontakt med personer fra Litauen. De ble pågrepet i Stockholm der politiet beslagla 5 kilo amfetamin. Politiet begynte så å etterforske forbindelsen til Litauen og begynte å spane sommeren 2006. Litauerene skal blant annet ha vært samlet på en hytte i Søgne.

Fant depot i Hynnekleiv

Etter et tips som kom inn 19. juli i fjor om at flere litauere var samlet på en hytte i området mellom Hynnekleiv og Gauslå i Birkenes, fant politiet et tomt depot i et skogsområde i nærheten. Der var det også tomemballasje og brukerverktøy.

Da politiet senere fant 470.000 kroner i det samme området, dukket en av litauerne opp, og han ble pågrepet. Dette ble starten på en omfattende runde med spaning og arrestasjoner. I en periode på flere uker hadde politiet til en hver tid 6-7 personer på spaningsoppdrag.

— Vi brukte alle folk vi kunne få tak i, forteller etterforskningsleder Birger Tvedt.

Møttes utenfor McDonalds

Kontakten mellom litauerne ble gjort blant annet utenfor McDonalds i Arendal, samt på Sørlandssenteret og på kaia i Kristiansand.

Stoffet er trolig laget i Litauen, og politiet har funnet to biler som er spesialbygde for å smugle stoffet. Stoffet ble kjørt via Estland og Stockholm.

Saken kommer opp for tingretten i Arendal til høsten.