KRISTIANSAND: Ni ruller gipsmateriale gikk med da sjiraffens høyrebein ble behandlet. Ifølge leder for dyreavdelingen i Kristiansand dyrepark, Rolf Arne Ølberg, foregikk gipsingen uten komplikasjoner.

— Det gikk etter forholdene greit. Han ramlet et par ganger da han skulle reise seg. Det var ikke lett for en seks meter høy sjiraff å plutselig gå med gips. Men nå ser det ut til å gå bra, sier han til fvn.no.

- Første gang

To veterinærer og pensjonert kirurg Helge Svendsen fra Sørlandet sykehus i Kristiansand deltok i gipsingen.

— Gipsing var det eneste alternativet. På mindre dyr kan man bruke pinner, men det er ikke mulig på et dyr som veier ett tonn, sier Ølberg, som aldri tidligere hørt om at sjiraffer er blitt behandlet med gips.

Han er derfor glad for at sjiraffen klarte å tråkke på beinet e tter en vellykket innsoving, gipsing og oppvåkning.

— Av alle dyr er sjiraffer det aller vanskeligste å foreta operasjoner på. Anestesien er uhyre komplisert. I de tilfeller der det er foretatt anestesi på sjiraffer er det høye dødstall. Sjiraffer er drøvtyggere, og ofte kan de gulpe opp mageinnhold som kommer ned i lungene og fører til kvelning. Innsoving og oppvåkning er også kritiske stadier, det samme er kontroll med pust og blodtrykk. Og ikke minst: Det er ingen enkel sak å få en sjiraff ned - og opp igjen, sier han.

Fryktet avliving

Årsaken til den uvanlige behandlingen var at sjiraffen forstuet beinet i vår. Skaden bedret seg ikke utover sommeren, og sjiraffen fikk dermed en feilstilling på beinet som kunne gi en permanent skade. I verste fall fryktet man at sjiraffen måtte avlives.

— Georg måtte leve i isolat i hele sommer. Nå får han gå sammen med de andre, og det er en klar fordel, sier Ølberg.

Sjiraffen må gå med gipsen i minst tre måneder.