KRISTIANSAND: 40 aktører i hotell— og restaurantnæringen møttes i går for å diskutere hvordan de skal slå tilbake helse- og sosialdirektør Lars Dahlens forslag om tidligere skjenkestopp.

Vannvogna

— Vi vil ikke bare være mot, men også komme med egne forslag. Ett av dem er gratis vann til alle fra 02.00 - en time før stengetid. Det vil hjelpe veldig, tror vi. Folk vil gå hjem i langt bedre balanse, sier direktør Øyvind Eikaas ved Ernst Hotell.

Utebransjen ber Kristiansand kommune samarbeide om 20 centiliters Imsdal vannflasker med kommunelogo. Disse skal alle gjester få gratis fra klokken 02.30 i julebordsesongen som en prøveordning. Virker det, kan det bli en fast ordning.

Eikaas mener dette vil hjelpe mye bedre på uro og eventuell vold enn tidligere skjenkestopp.

— Å stenge tidligere enn 03 vil kun ha negative konsekvenser, ingen positive. Husk at utelivsbransjen kun omsetter 12 til 15 prosent av alkoholen som drikkes her i landet. Ingen vil drikke mindre, bare mer ukontrollert.

— Tidligere stenging vil kun føre til konkurser og at vi taper konkurransekraft. Det er å si nei til Kristiansand som uteby, kulturby og ferieby, mener Eikaas, som nå er utelivsnæringens talsmann i skjenkesaken.

— Men vil ikke dere redusere alkoholkonsumet?

— Jo, det totale. Men vi i bransjen mener altså at det beste hadde vært at folk drakk mindre hjemme og at mer ble konsumert i kontrollerte former på utestedene.

Narkotika

Eikaas frykter også økt narkotikaproblem hvis skjenketidene innskjerpes.

— Dette har ikke helsefolkene i kommunen tenkt på. Får vi tilbake nachspielkulturen, sitter ungdom hjemme på natten. Da er det lett å si ja til hasj eller kokain. På seriøse utesteder er ikke dette noe problem. Langåpent på byen er rett og slett narkotikaforebyggende, sier Eikaas.

Utelivsbransjen mobiliserer nå fram mot bystyrets behandling av skjenkesaken. Men de føler politikerne er på deres side. Eikaas har god tro på at skjenketidene blir som nå.

— Men hvorfor skal folk drikke sprit på byen til 03 på natten?

— Du kan heller spørre hvorfor ikke? Poenget er at vi selger alkohol i kontrollerte former. Volden er på vei ned i byen. Det har vært en suksess med skjenking til 03. Å endre vil ikke redusere drikking og fyll. Det eneste man oppnår er å flytte uro tilbake til bydelene og at Kristiansand som ferieby trues, sier Øyvind Eikaas.

— Det er ikke stengetidene som gjør at folk drikker mer. Det handler om kulturendring og at folk har penger til det. Løsningen er ikke å stenge før, men å få drikkingen mer kontrollert, avslutter han.