MOLDE: – Det er flere faktorer som til sammen har gitt et prisfall på strøm de siste ukene. I tillegg til høye temperaturer som har redusert behovet for oppvarming, har vi hatt en god del nedbør med økte magasinfyllinger som resultat, sier informasjonsdirektør Lars Galtung i NordPool til NTB

Et par andre faktorer bidrar i samme retning: To svenske kjernekraftverk, Forsmark 1 og Forsmark 2, er i produksjon igjen og gir økt tilgang på strøm til det nordiske kraftmarkedet. Videre er det fallende priser for såkalt termisk produksjon, strøm produsert av kull, gass og olje.

Prisen faller

I slutten av august var prisen på strøm på kraftbørsen NordPool oppe i 65 øre per kilowattime (kWh) på det høyeste. Siden har strømprisen falt, og lørdag kom den under 50 øre for første gang på halvannen måned. Der har den holdt seg inn i denne uka. Dagens strømpris er likevel dobbelt så høy som på samme tid i fjor.

Seniorøkonom Lasse Torgersen, kraftanalytiker i ECON, sier til NTB at av alle faktorer er det milde høstværet viktigst for prisfallet akkurat nå. I tillegg har det kommet mer nedbør enn normalt.

Torgersen sier at det kan komme bli store variasjoner i prissettingen på strøm framover. Årsaken er at prisen settes av marginal produksjonskostnad. Ettersom all kullkraft har vært i bruk, er det nå oljefyrte kraftverk som i stor grad er bestemmende for prisdannelsen. Slike kraftverk er dyre i drift, og vi befinner oss i et område der prisene kan variere mye, sier Torgersen.

Vinterstrømmen

– Etter hvert som tiden går kan vi med økt sikkerhet si om vi får en vårknipe på strøm i Norden eller ikke. Fortsatt mildvær og nedbør som regn i fjellet bidrar positivt til at vi kan berge oss gjennom denne vinteren. Samtidig er det slik at mye nedbør i form av regn i fjellet, bidrar til reduserte snømagasiner og mindre snøsmelting, sier Torgersen.

Han sier at Statnetts modell tilsier at vi på nåværende tidspunkt ser ut til å komme ut med 8-9 prosent restbeholdning i vannmagasinene i Sør-Norge når denne vinteren er over. – Dette er svært lavt. Det er derfor fortsatt spenning knyttet til forsyningssituasjonen. Når det gjelder prisene, er det så enkelt at en mild vinter vil gi lavere forbruk og dermed lavere priser. En kald vinter vil gi den motsatte effekten.

Fyllingsgraden i vannmagasinene i Norge er nå i overkant av 60 prosent. Det mangler om lag 30 TWh, og av dette mener ekspertene at vi kun kan få 2 TWh før nedbøren i fjellet begynner å komme som snø. (©NTB)