KRISTIANSAND: Havforskningsinstituttet fikk innlevert til sammen ti hummer på landsbasis som ble mistenkt for å være av ikke-europeisk art. Én av dem ble fanget i Kristiansandsfjorden av en fisker fra Flekkerøya. Denne viste seg å være av den amerikanske sorten.

Det har imidlertid vært slike funn tidligere på Sørlandet. Men hummeren som ble tatt i Farsund i oktober, slik fvn.no skrev om da (se lenke til venstre i artikkelen), var altså ikke amerikansk.

Totalt tre av de ti som ble fanget i Norge i fjor ble identifisert til å være amerikansk hummer, viste DNA-analysen.

Den amerikanske hummeren ble først påvist i norske farvann på slutten av 1990-tallet, skriver Havforskningsinstituttet på sin hjemmeside. Men siden da er det stadig funnet flere av arten, og instituttet oppfordrer folk til å levere inn eksemplarer eller hybrider hvis de får noen.

Den amerikanske hummeren har en brun-grønn farge og den har en eller flere pigger eller tagger på undersiden av neshornet.

Også i Danmark er det nå funnet et eksemplar av arten. Den ble fanget ved Øresund i desember, og dette er sannsynligvis det første funnet av amerikaneren i Danmark.