LILLESAND: Dersom de fire partiene holder sammen, blir det også nei til eiendomsskatt.

— Jeg er villig til å svelge mange kameler for å få en ny ungdomsskole, sa Signe Ann Jørgensen (SV) i gårsdagens formannskapsmøte der økonomiplanen for 2007-2010 ble heftig debattert.

Ap og SV har hele tiden vært klare på at de vil innføre eiendomsskatt for å kunne bygge en ny ungdomsskole. Nå har de snudd, og er villige til blant annet å se på salg av aksjer i Agder Energi som en mulig inntekt for å finansiere ny skole.

Må kjøpe tid

Frustrasjonen var til tider stor da en ny politisk konstellasjon bestående av Ap, SV, KrF og Frp la fram et fellesforslag som skal sikre bygging av ny ungdomsskole i 2008. Imidlertid kunne ikke de fire partiene si noe om hvordan skolen skal finansieres utover stipulerte inntekter.

— Vi ønsker å kjøpe oss tid og se på alternativ inndekning. Vi finnes ikke økonomisk uansvarlige, sa vararepresentant for Ap, Åshild Martinussen.

Ordfører Arne Thomassen (H) ga klart uttrykk for at dersom forslaget fra Ap, SV, KrF og Frp får flertall i bystyret, så blir det i neste runde innføring av eiendomsskatt.

— Vi i mindretallet kjøres opp i et hjørne, det er ingen som vil kutte i tjenestetilbudet, sa Thomassen.

Kristian Sundtoft (V) var mildt sagt sjokkert over den nye alliansen:

— Frp har ikke fått sikkerhet for at det ikke blir eiendomsskatt. Arve Danielsen kan ikke utelukke eiendomsskatt, og Signe Ann Jørgensen vil ikke utelukke salg av aksjer, sa Sundtoft.

Holder alliansen?

Forslaget fra Ap, SV, KrF og Frp falt mot fem stemmer i formannskapet. Nei til innføring av eiendomsskatt og ja til en totalrenovering av Lillesand ungdomsskole til 38 millioner kroner som skal betales blant annet ved hjelp av salg av Gamle Møglestu Gård, salg/inntekt fra Møglestu Vest og salg av fremtidige industritomter på Gaupemyr, var forslaget fra Høyre som fikk flertall.

Dersom den nye alliansen mellom Ap, SV, KrF og Frp holder, vil det bli flertall i bystyret for bygging av ny ungdomsskole og nei til innføring av eiendomsskatt.

— Som førsteprioritet har vi eiendomsskatten. Der er det ikke noe slingringsmonn, sa Kay Georg Arntzen (Frp) med klar adresse til Ap, SV og KrF.

Ifølge Arntzen skal det være nye gruppemøter for å diskutere videre når det gjelder hvordan den nye ungdomsskolen skal finansieres, men slik det så ut i går kveld, vil de fire partiene stå på fellesforslaget fra formannskapet.

Økonomiplanen for perioden 2007-2010 behandles endelig i bystyret 13. september.