MANDAL/GISMERØYA: I den nye forsvarsplanen foreslår forsvarssjef Sverre Disen å droppe de nye MTB-ene, som blir produsert ved Umoe Mandal.

— Om det faktisk blir slik som forsvarssjefen foreslår i den nye forsvarsstudien, så vil det være dramatisk for Umoe Mandal, mener Olsen.

— De fem MTB-ene er vårt referanseprosjekt, som skulle gi oss flere lignende oppdrag i fremtiden. Hvis forsvaret ikke har råd til å bruke dem, vil det svekke våre muligheter og troverdighet i fremtiden, sier Olsen.

Går det som forsvarssjefen mener i sin forsvarsstudie, blir båtene for dyre å kunne bruke. MTB-prosjektet er på nær fem milliarder kroner. Olsen har tidligere blitt konfrontert med denne problemstillingen. Nå er han mektig irritert.

Vingling

— Dette er ikke noe nytt for oss. Det dukker stort sett opp hvert eneste år. Likevel er det mektig irriterende og frustrerende å se på denne vinglingen, sier han.

— Heldigvis er dette i dag bare rykter. Det er først til neste år at det blir bestemt hva forsvaret skal bruke penger på, beroliger Olsen.

Stortinget bestemte i sin tid at den norske kysten skulle voktes at MTB-er. Derfor ble det bevilget penger til prosjektet, som Umoe Mandal produserte.

Rundt 300 arbeidere ved bedriften arbeider med MTB-fartøyene. Etter at ryktene om problemene begynte å svirre, har arbeiderne fryktet for hva som vil skje i fremtiden.

— Vi blir alle forstyrret av usikkerheten omkring dette. I går morges fikk jeg flere spørsmål og kommentarer fra arbeiderne som hadde hørt forsvarets nye planer, forteller Arne Hægeland, klubbformann på Umoe Mandal.

Tragisk

  • Hvordan føles det å jobbe med båter som kanskje aldri vil bli brukt?

— Om det skjer så vil det være tragisk, både for arbeiderne og bedriften. Jeg er likevel sikker på at båtene vil bli brukt i fremtiden, sier Hægeland.

Stortingsrepresentant Peter Gitmark fra Høyre i Vest-Agder, har fulgt godt med i forsvarsdebatten. Han stiller seg undrende til forsvarssjefens nye forsvarsplan.

— Det er egentlig en forunderlig debatt. Man kan ikke bestille et så kostbart prosjekt, som MTB-ene er, for så å si at man ikke har penger til å bruke dem. De bør tas i bruk umiddelbart etter at de er ferdigstilt, mener Gitmark.

— Forsvarssjefen bør ikke sette ting opp mot hverandre. Innad i forsvaret er det mange delte meninger om hvordan landet bør forsvares, og hvordan ressursene skal brukes. Stortinget har bestemt at Norge skal ha MTB, sier stortingspolitikeren.

Han har forståelse for at Umoe Mandal føler frustrasjon i denne situasjonen.

— Umoe er helt avhengig av at MTB-ene blir brukt, derfor er det en utenkelig situasjon at de skal lage båter som ikke blir brukt, sier Peter Gitmark.