BIRKENES: Tirsdag i forrige uke bestilte Gunda Drangsholt drosje til dagen etter. Hun trengte skyss fra huset sitt på Høigilt til tannlegekontoret på Birkeland. To timer før avtalt tid ringte drosjesjåføren og ba 90-åringen være klar en time tidligere fordi han skulle til Birkeland på grunn av syketransport. Det betydde at Gunda måtte sitte på tannlegekontoret i en time og vente til det var hennes tur.

— Vi gamle står ikke øverst på lista, sier Gunda Drangsholt.

— Hvis bestemor ikke kunne ta turen tidligere, kunne drosjesjåføren ikke hjelpe oss, sier barnebarnet Monica Løining, som er opprørt over behandlingen av bestemoren og den dårlige servicen.

Svein Olav Olsen er eneste drosjesjåfør i Birkenes kommune. Det har han vært siden juni i år. Olsen ser behov for en drosje til på Birkeland, men sier samtidig at det er for lite kjøring i Birkenes til at en kan leve av det.

— Vi er pålagt av fylket å prioritere syketransport. 90 prosent av kjøringen på Birkeland er syketransport, sier Olsen. Han mener han gav Drangsholt et brukbart tilbud da han ga henne valget om å reise tidligere eller ikke å få drosje til tannlegekontoret i det hele tatt. Gunda Drangsholt hadde ikke mulighet til å sitte på tannlegekontoret en time før den oppsatte timen og avbestilte derfor drosjen. Litt senere fikk hun beskjed om at hun kunne bli kjørt av en stor taxibil fra Vennesla.

— Men på den var det en stige opp til bilen som jeg måtte klatre. Jeg er jo ingen ungdom lenger, så jeg måtte si nei til det, sier 90-åringen. Til slutt fikk hun barnebarnet til å kjøre seg til tannlegen.

Torsdag skal Gunda Drangsholt igjen til tannlegen. Nå gruer hun seg for å bestille drosje.

— En kan jo ikke belage seg på drosje når de ikke kan komme. Jeg har forståelse for at de skal tjene penger, men jeg har ikke noen forståelse for systemet, sier Drangsholt.

— Jeg vet at mange kjenner seg igjen i dette. Det er ikke en drosje å oppdrive på Birkeland. Hva skal folk gjøre, som ikke har noen til å kjøre seg? Det er fortvilet, sier Monica Løining. Hun har henvendt seg til samferdselsavdelingen i Aust-Agder fylkeskommune for å klage på behandlingen.