KRISTIANSAND: Det viser en undersøkelse Kommunal Rapport har utført blant landets ordførere. Av de 18 ordførerne i Agder-fylkene som har besvart undersøkelsen, opplyser ni at de er blitt utsatt for sjikane eller trusler på jobb.

Ordfører i Vennesla, Torhild Bransdal (KrF), er en av dem som har oppgitt å ha blitt truet i inneværende periode. Ved et tilfelle er drapstrusler blitt ropt inn på kommunehuset.

— Jeg har også mottatt brev om at det skal gå meg ille, men jeg er ikke sikker på seriøsiteten i det, sier hun til fvn.no.

- Ikke utrygg

Hun påpeker at hun i løpet av sine seks år som ordfører ikke har følt seg utrygg.

— Det er ikke noe jeg tenker på til daglig. Jeg tror jeg fikk trusler fordi jeg er i den posisjonen jeg er i, ikke på grunn av meg som person.

Også ordfører i Arendal, Torill Rolstad Larsen (Ap), er blitt utsatt for sjikanerende oppførsel. Både med telefon og e-post har enkelte gitt klart uttrykk for hva de mener.

— Noen var misfornøyd med et vedtak, men jeg har ikke fått direkte trusler mot meg som person. Jeg tenkte aldri på å gå til politiet, sier hun.

Tiltak

På landsbasis svarer nesten 20 prosent av de 271 ordførerne Kommunal Rapport har snakket med at de er blitt utsatt for trusler. Justisminister Knut Storberget ser alvorlig på tallene, og vurderer et sikkerhetskurs for lokalpolitikere.

Både Bransdal og Rolstad Larsen mener at ordførerne må regne med reaksjoner fra folk, men vil ha en grense.

— Når vi stikker hodet fram må det bli en del. Men det går en grense når du selv føler deg utrygg, sier Bransdal.

— Har dere noe sikkerhetsopplegg?

— Vi kan ta kontakt med politiet. Men noe sikkerhetsopplegg utover det har ikke vært nødvendig.