BIRKENES: Det er innsigelser mot næringsområder både sør for Møllebekken på Birkeland og ved Tveide-krysset på Lillesandsveien. De fleste innsigelsene gjelder planlagte hytteområder, hele fem av dem ved Ogge. I tillegg er det også levert innsigelse mot spredt boligbygging i Ytterdalen.

— Dette er nok uvanlig mange innsigelser. Nå skal jeg ikke si noe stygt om Birkenes kommune, for de har gjort en kjempejobb. Men det har nok gått litt for fort, både på en del formelle ting, men også direkte på fagområdene våre. Men på den annen side skal det noe til at en slik kommuneplan ikke får innsigelser fra oss, sier Eva Boman, seksjonssjef i miljøvernavdelingen.

I forslaget til kommuneplan er det avsatt et nytt område til næringsformål i Mølledalen, like sør for Møllebekken. Her ønsker som kjent driverne av Esso-stasjonen å utvide. Miljøvernavdelingen begrunner innsigelsen med at Møllebekken har regional verdi på grunn av rikt biologisk mangfold. Bekken er trolig den rikeste sidebekken i hele Tovdalsvassdraget.

Det er satt av et nytt næringsområde ved Tveideveien nær krysset til Lillesandsveien. Her pekes det på at Moelva renner gjennom arealene. Det er gjort betydelige restaureringsarbeider i Lillesand, for å bedre vilkårene for sjøørret i elva.

Avrenning fra sulfide bergarter kan få alvorlige følger for Moelva. Miljøvernavdelingen savner en utredning av konsekvensene av en utbygging og hvilke tiltak som kan gjøres. Inntil slik dokumentasjon er klar, leveres det innsigelse mot planene.

I Ytterdalen er det i planen satt av tre nye områder for uttak av masse og åtte områder for spredt boligbygging, i alt 39 nye boliger. I tillegg kommer blant annet et helt nytt boligområde ved Grødum.

Man er svært skeptisk til bruken av arealene i Ytterdalen. Kombinasjonen av gamle og nye masseuttak tett opp til boligområder, skaper støy og støv. Det er ikke laget støysoner på kommunekartet. Saken er for dårlig opplyst, og det blir reist innsigelse.

Bruken av arealene i Ytterdalen kompliseres ved at elva går gjennom området. I tillegg har man rike masseforekomster og press på boligbyggingen. Det anbefales at hele Ytterdalen blir vurdert i en kommunedelplan.

Det er levert innsigelse mot en rekke hytteområder, blant annet på Sundstøl, Vassbotn, Jorøya, Bukksund og Neset, alle ved Ogge.