Det sier kommandørkaptein Thom Knustad i Forsvarets operative ledelse til NTB. Han sier Forsvaret ennå ikke er anmodet om slik hjelp, men skulle anmodningen komme, har Heimevernet mannskapsstyrker å sette inn.

Soldater fra det svenske Heimevernet hjalp torsdag til i søket etter døde fugler utenfor Oskarshamn. Foreløpig er det bare døde fugler som blir funnet i vernesonen rundt Oskarshamn som blir sendt inn til Statens veterinärmedicinske anstalt (SVA) for nærmere analyse, melder TT.

Det var i dette området fugleinfluensasmittede ender ble funnet døde tidligere i uka.

Forberedende tiltak

I Østfold og Vestfold har Heimevernet allerede satt i gang forberedende tiltak, ifølge distriktssjef HV-01, oberstløytnant Ove Jørn Luktvasslimo.

– Vi er forberedt på raskt å støtte sivile myndigheter, sier Luktvasslimo til Moss Dagblads nettutgave.

Distriktssjef HV-01 disponerer vel 4.000 soldater i Østfold og Vestfold. Luktvasslimo understreker at Heimevernet ennå ikke har fått noe formelt oppdrag fra Fellesoperativt Hovedkvarter, men sier det er kommet signaler fra Fylkesmannen om at bruk av Forsvaret, derunder HV, vil være aktuelt ved funn av fugleinfluensa i Norge.

Død mink

En mink som onsdag ble funnet svært syk i vernesonen rundt Oskarshamn, ble avlivet og sendt til SVA for analyse. Svenske veterinærmyndigheter mener sannsynligheten er liten for at minken var smittet av fugleinfluensa, ifølge TT.

Hittil skal det ikke være påvist fugleinfluensa hos mink noe sted i verden, men den svenske legen og fugleinfluensaforskeren Anders Wallensteen sier til TT at også mink i tillegg til griser og katter han være følsom for fugleinfluensa.

– Det kan være grunn til å ha slike dyr under oppsikt, sier Wallensteen.

Han er ikke overrasket over at H5N1-viruset er påvist i Sverige, og sier viruset kan spres forholdsvis raskt dersom været blir varmere og fuglenes vårtrekk kommer i gang.

Påvist nær Lolland

Fugleinfluensaen er også rykket nær Lolland i Danmark, etter at sykdommen onsdag ble påvist i en svane som ble funnet nær Westermarkelsdorf på Fehmern i Schleswig-Holstein, 18 kilometer sør for Lolland. Dette funnet var det tredje bekreftede tilfellet av fugleinfluensavarianten H5N1 i Schleswig-Holstein, melder Ritzau.

Etter funnet ble det umiddelbart innført en sperresone på 3 kilometer og en overvåkingssone på 10 kilometer rundt funnstedet på den tyske øya. Innenfor sperresonen ligger sju gårder med i alt 160 fjærkre, og 250 mennesker bor innenfor denne sonen, ifølge Ritzau.

– Hold katter innendørs

EUs veterinæreksperter rådet torsdag eiere av selskapsdyr i H5N1-rammede områder til å holde katter innendørs og ha hunder i bånd, melder AFP fra Brussel.

En slik forholdsregel er allerede anbefalt i fem tyske delstater der fugleinfluensa er påvist. Anbefalingen ble gitt etter at det ble funnet en død katt på øya Rügen som viste seg å være smittet av H5N1. Denne katten var det første kjæledyret i Europa som ble smittet av det aggressive fugleviruset.

Det kan ikke utelukkes at også hunder kan smittes av H5N1, påpeker EU-eksperter, ifølge TT.

I Asia skal det flere ganger ha hendt at kattedyr, tigre og leoparder så vel som huskatter, er blitt smittet.