KRISTIANSAND: Fvn.no har dykket i arkivene i Fædrelandsvennens papiravis, for å sjekke fortiden til sjefredaktøren. Og vi fant litt av hvert.

"Kafé må vike for kles-forretning" var den relativt lite oppsiktsvekkende overskriften på unge Vadseths debut som journalist i Fædrelandsvennen. En to-spalter med bilde nederst til venstre på side åtte.

Slik lyder ingressen til mannen som 1. januar tiltrer som sjefredaktør i mediehuset:

MANDAL: Kaféen "Mandalitten" i Mandal, som eies av Bondeheimen, skal legges ned. I lokalene kommer en manufakturforretning tilsluttet Kløver-Sundt-kjeden — foreløpig med tre ansatte.

Artikkelen forteller at to ansatte mister jobben, og at de ikke er helt fornøyd med måten de er blitt informert og behandlet på.

Mer schwung er det over helsiden han serverte lørdag 31. mai 1986, med følgende overskrift:

"Farsunds fire frekke fyrer"

Her viser Vadseth tidlig sans for bokstavrimet i overskriften, et velkjent begrep i tabloidjournalistikken, som han utforsket nærmere i Dagbladet, og senere perfeksjonerte i flere stillinger i VG.

Saken vakte betydelig oppsikt, særlig lokalt i Farsund. Det var nemlig langt over grensen for vanlig folkeskikk i Farsund og titulere fire av byens mektigste menn, Terje Mikalsen, Tarald Glastad, Tharald Brøvig og Gunnar Brøvig, som "frekke fyrer". Vadseth tillot seg til og med å trekke referanser til den herostratisk berømte tv-serien "Dynastiet ", som var på alles lepper på den tiden. Vignetten til artikkelen, som var den første av tre om rederdynastiet i Farsund, bar tittelen " Dynastiet i Farsund".

Det var å sidestille med blasfemi, og rødtoppen fra Sunnmøre måtte finne seg i betydelige mengder med kritikk.

Uansett viste det at unge Vadseth tidlig hadde mot til å pirke samfunnsaktører og maktmennesker i overflaten.

Han avslørte også rederiet Mosvold, som kamuflerte det faktum at det leverte olje til Sør-Afrika, på en tid der den vestlige verden boikottet regimet i protest mot rase-politikken.

I september 1986 var Vadseth også med å dekket katastrofe-brannen på hotell Caledonien.

Om kommentar-artikkelen under vignetten "For egen regning" i juli 1986 er å regne som forsmak på hans kommende aktiviteter som lederskribent i Fædrelandsvennen, så skal det bli smell i takluka.

Her bruker han overskriften: La dem hoppe, la dem dø

Den personlige kommentaren kommer i forbindelse med flere tilfeller hvor basehoppere har skadet seg eller omkommet etter hopp blant annet i Trollveggen, og samfunnet har stilt store ressurser til disposisjon for å redde dem.

Dette mente Vadseth var bortkastet, og skrev:

"Så la dem hoppe, og la dem dø. men løft ikke en finger for å hjelpe dem hvis de skulle bli hengende i ura. Ikke bare spiller de rullett med sitt eget liv, men de setter også andres helse i fare i det øyeblikket en redningsaksjon settes i gang. "