ARENDAL: — Det er faretruende dårlig rekruttering av fisk i Nordsjøen. Både torsk, hyse, hvitting, sild, øyepål og tobis har svært lave yngletall, sier havforsker Tore Johannessen ved Havforskningsinstituttets avdeling i Flødevigen.

Svikt i bestanden

De siste tre-fire årene har enkelte fiskeslag rekruttert 80 prosent under gjennomsnittet. Altså fødes det bare 20 prosent så mye småfisk som for få år siden ute i Nordsjøen.

For kortlevende fisk som øyepål og tobis er det snakk om svært alvorlige konsekvenser, og det er innført totalstopp i fisket etter disse artene i norsk sone.

— Reduksjonene i fiskerekruttering faller helt sammen med den kraftige økningen i sjøtemperatur vi har sett de siste 15 årene, selv om temperaturen ikke er eneste årsaken, sier Johannessen.

— Også gjødsling, overfiske, og forurensing fra offshoreindustrien og landbasert industri bidrar, sier han.

Men han mener temperaturen er én viktig faktor, og at det nå er grunn til å være meget bekymret for fremtidens fiskebestander.

Juletorsk

Mens vi på land koser oss med varme høstdager og fortsatt sommerdekkføre, er altså fødselstallene så lave ute i havet at juletorsken kan være i fare om noen år.

Sjøvannet er hele året cirka to snittgrader varmere nå enn før 1990. Siden 1920 har forskerne i Flødevigen målt sjøvarmen, men aldri noensinne vært i nærheten av så høye temperaturer i oktober som i år.

**På én meters dyp er snittemperaturen 11,5 grader i oktober. I år ble den 14,2 grader.

— Forrige rekord var 12,9 grader, så vi snakker om helt ekstreme utslag, sier Johannessen.**

Også på 19 meters dypt er det snakk om like store utslag i temperaturen.

Utslagene i år har også med spesielle værforhold å gjøre. Vi hadde en svært varm sommer.

— Siden 1920 er det kun 1997 som har vært varmere. I høst har vi i tillegg hatt det varmt i luften, vi har hatt lite vind og rolig sjø. Det gjør at vannet holder temperaturen bedre. Men samtidig er trenden helt klar. Det blir varmere og varmere, noe som er svært bekymringsfullt for kaldtvannsfiskene vi liker å fiske på, sier forskeren.

Sukkertaren

Havforskerne venter også påtrykk av nye arter de kommende år. Varmere sjøvann betyr at varmtvannsfisk fra sørligere strøk finner veien oppover til oss.

Sukkertaren, som skulle gi trygt livsmiljø til mange fisk langs kysten, forsvinner i stort omfang. Testresultater viser at dette også kan ha med det varme vannet å gjøre.