KRISTIANSAND: En landsomfattende meningsmåling som Opinion AS har foretatt for BT viser at det på langt nær er noe folkekrav å gjøre slutt på den tradisjonsrike statskirkeordningen.

40 prosent av de ett tusen spurte er imot at vi tukler med statskirken. De vil beholde den som den er. En tredjedel av de spurte har ikke gjort seg opp noen mening.

Samme holdninger

Ifølge BT viser denne målingen omtrent de samme holdningene blant folk som det kome frem av en tilsvarende undersøkelse i 2003. Også da svarte 40 prosent at de ikke ønsker noe skille mellom kirke og stat.

Nær halvparten av Arbeiderpartifolk sier nei til et skille. Arbeiderpartiet er i tenkeboksen i denne saken og undersøkelsen vil gi tilhengerne av statskirken vann på møllen. Kun 28 prosent av Arbeiderpartifolk ønsker å bryte båndene.

SV ønsker skille De fleste tilhengerne av å skille kirke og stat finner vi i SV og Venstre. Størst motstand mot å endre på statskirkeordningen er det i Senterpartiet, Høyre og Frp.

Kristelig Folkeparti er splittet i tre like store deler. En tredjedel ønsker skille, en tredjedel ønsker å beholde dagens ordning, mens den siste tredjedelen ikke har noen bestemt oppfatning.

Sørlandet skiller seg ut Dersom man ser på holdningene til statskirken i de enkelte landsdeler, er det vestlendingene som prosentvis er splittet etter samme mønster som i KrF. Motstanden mot å rokke ved statskirkeordningen er større i Nord-Norge, Trøndelag og store deler av Østlandet enn i vest.

Sørlendingene skiller seg ut, ettersom det regnes for å være færre tvilere blant Sørlendingene enn andre steder. Det resulterer i at vi finner forholdsvis flere på Sørlandet og i Oslo-rådet som ønsker å gjøre slutt på statskirken enn andre steder.

Hva mener du? Si din mening.