Kroatia — Uansett hvem som vinner, så må den nye regjeringen oppnå mye, ettersom krav må innfris og standarder oppnådd for at vi kan bli med i EU, sa president Stipe Mesic da han ga sin stemme i Zagreb i går.De første valgdagsmålingene i Kroatia viser tilnærmet dødt løp mellom det konservative regjeringspartiet HDZ og de sosialdemokratiske utfordrerne SDP. Målingene antyder at SDP ligger hårfint foran HDZ med 34,6 prosent mot 33,2 prosent av stemmene. EU.

Det har vært nærmest dødt løp mellom partiene også i valgkampinnspurten før gårsdagensvalg til ny nasjonalforsamling.- Det spiller ingen rolle hvem som leder oss til Europa, men det er nødvendig at de når det målet. Jo raskere det skjer, jo bedre vil det være for landet vårt, sier SDP-tilhengeren Tomislav Maric.- Jeg hater ikke Balkan. Vi er en del av regionen, men dersom vi blir med i EU, vil det sikre oss stabilitet, spesielt for barna våre, sier Marijan Gasparovic (72). Liten forskjell.

Politiske analytikere mener det er liten forskjell mellom de to partiene HDZ og SDP. Begge lover å gjøre noe med korrupsjonen, begge lover å få orden på økonomien og begge lover å bane vei for EU-medlemskap.Dermed er det heller nyanser enn stridspunkter som skiller de to. Disse nyansene er mest synlige i den økonomiske politikken, hvor SDP framstår som mer statsorientert. Ingen av partiene ventes å bli i stand til å danne regjering alene, og derfor kan kroatene stå foran langvarige koalisjonsforhandlinger før regjeringen blir klar.Kroatia innledet medlemskapsforhandlinger med EU i 2005 og håper å kunne bli med i Unionen innen utgangen av 2010. Landet venter også på en invitasjon fra Nato i 2008. ©NTB