16-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener at det ikke grunnlag for forvaring etter dobbeltdrapet på Lund i desember i fjor. 16-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener at det ikke grunnlag for forvaring etter dobbeltdrapet på Lund i desember i fjor. Foto: Reidar Kollstad

Dobbeltdrapsdømt 16-åring i Kristiansand anker dommen

16-åringen som i juni ble dømt til 11 års forvaring for drapet på Jakob Hassan og Tone Ilebekk, anker dommen.

KRISTIANSAND: – Vi har hele tiden ment at det ikke er grunnlag for forvaring, sier Svein Kjetil Stallemo, guttens forsvarer, til Fædrelandsvennen.

Han forteller at de har gjennomgått tingrettsdommen svært nøye, og er styrket i sin mening omkring spørsmålet om forvaring. Det var NRK som først meldte om anken.

Stallemo vet ikke når ankesaken kommer opp i lagmannsretten.

– Nå skal anken gjennom noen instanser, men det er en prioritert sak å behandle fordi han sitter i varetekt og på grunn av hans lave alder. Jeg vil anta at det lar seg gjennomføre i månedsskiftet august-september, sier han.

Dommerne gikk ut over aktors påstand om ti års fengsel da de idømte gutten forvaring. Dommen har en minstetid på sju år og fire måneder, heter det i dommen fra Kristiansand tingrett.

– Vi tar anken til etterretning. Det er ikke uvanlig med anke i sånne alvorlige saker, og det er noe den domfelte har krav på, sier statsadvokat Dennis Danielsen.

– Håpet å slippe

Morten Andersen, enkemannen til Tone Ilebekk, er skuffet over anken, selv om den var forventet.

Morten Andersen, enkemannen til drepte Tone Ilebekk. Foto: Reidar Kollstad

– Jeg er litt skuffet over at de vil påføre oss nok en runde i retten. Jeg hadde håpet vi kunne slippe, da jeg mener han har påført oss nok, sier Andersen til Fædrelandsvennen mandag ettermiddag.

– Du sa på forhånd du var forberedt på at drapsmannen ville anke. Tenker du det samme nå som anken faktisk foreligger?

– Jeg hadde trodd de var voksne nok til å la det ligge, så vi kunne komme oss videre. Men det gjorde de ikke, svarer Andersen, som likevel vil møte i rettssalen når ankesaken kommer opp for lagmannsretten.

– Det skal jeg absolutt, bekrefter enkemannen.

– Mer smerte

Også familien til den drepte Jakob Hassan føler på skuffelse over anken.

– Det påfører oss ennå mer smerte og sorg, sier Abdullahi Hassan, avdødes far.

Han er usikker på om familien vil følge ankesaken i lagmannsretten.

– Nå vet jeg ikke. Vi trenger litt tid for å tenke over det, sier han.

Bistandsadvokat Kristine Eide representerer Hassans foreldre. Hun sier til Fædrelandsvennen at de hadde håpet å slippe en ny runde.

– Det er en stor tilleggsbelastning for dem å skulle gå gjennom dette en gang til. Det er svært, svært uheldig.

Hun er ikke overrasket over anken.

– Nå ble jo ikke dommen slik som tiltalte ønsket, så ut fra det er jeg nok kanskje ikke overrasket. Men likevel hadde vi håpet at han hadde forsont seg med dommen slik den ble, sier hun.

Tingrettsdommer Ben Fegran og meddommerne Espen Lia og Randi Lomeland dømte 16-åringen til 11 års forvaring. 16-åringen anker dommen. Foto: Kollstad, Reidar

Ba om 10 års fengsel

Mandag 5. desember i fjor ble Jakob Abdullahi Hassan (14) og Tone Ilebekk (48) knivstukket ved Wilds Minne skole på Lund. Begge døde av skadene.

Dagen etter erkjente en 15 år gammel skoleelev å ha begått drapene. Sist uke møtte den nå 16 år gamle gutten som tiltalt i Kristiansand tingrett.

Aktor Jan Tallaksen ba om ti års fengsel under rettssaken. Guttens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mente en passende straff var 8,5 års fengsel.

For personer under 18 år er strafferammen 15 års fengsel.

16-åringen har blitt undersøkt av tre sakkyndige. De har kommet frem til at faren for gjentakelse er lav, men i retten erkjente sakkyndig Lene Christin Holum at vurderingen inneholder flere usikkerhetsmomenter.

– Ikke grunnlag for forvaring

Aktor Jan Tallaksen slo fast at det ikke var grunnlag for å kreve forvaring.

Han viste blant annet til konklusjonen til de sakkyndige og at 16-åringen ikke hadde begått voldshandlinger før drapene.

Forvaring er en straff som kan forlenges så lenge det eksisterer en reell gjentakelsesfare. For mindreårige kan forvaring kun brukes når det foreligger «ekstraordinære omstendigheter», ifølge straffeloven.

Under rettssaken forklarte gutten seg detaljert om hendelsesforløpet og bakgrunnen for drapshandlingene.

16-åringen fortalte at han følte seg behandlet på en respektløs måte av Hassan. Han hevdet blant annet at han hadde kjøpt noen gram hasj av 14-åringen for 600 kroner, men fikk jord i stedet for ekte vare.

Ble stukket 60 ganger

Dagen Hassan ble drept tok de to guttene bussen sammen til Lund. På vei gjennom skolegården til Wilds Minne gikk 16-åringen til angrep og stakk 14-åringen 28 ganger med en kniv han hadde med seg i lomma.

Kort tid senere kom Tone Ilebekk forbi mens hun gikk tur med hunden. Da hun bøyde seg ned for å hjelpe 14-åringen, stakk 16-åringen henne i ryggen med den samme kniven. 48-åringen ble påført til sammen 32 knivstikk.

16-åringen gikk fra stedet og kjøpte seg en flaske vann på en bensinstasjon. Neste morgen gikk han på skolen. På ettermiddagen ble han innkalt til avhør som vitne. Under avhøret ble 16-åringen konfrontert med bevis politiet hadde funnet, og tilsto da umiddelbart.