KJOLE: Museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal er i full sving med å lage den nye utstillingen i by- og sjøfartsmuseet. Her en grønn kjole, som en av Kennedy-kvinnene har brukt. Foto: Helge Corneliussen
KENNEDY: Denne kjolen er brukt av en av kvinnene i Kennedy-klanen, men hvem vet foreløpig ikke museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal. Foto: Helge Corneliussen

LILLESAND: — Sommerutstillingen på Lillesand by-og sjøfartsmuseum har fått navnet "Junaiten i Lillesand". Den omhandler emigrasjon og brevene hjem, men også amerikapakkene, de første barbiedukkene og om lillesandsjenta Mathilde Heldal som ble kokke hos Kennedy-familien, forteller museumsbestyrer Anne Sophie Høegh-Omdal.

Kaste seg rundt

Egentlig var det en annen utstilling som ble planlagt, nemlig "Norges eldste skipsvrak". Museet samarbeider med Norsk Maritimt Museum i Oslo og utstillingen basert på skipsvrakfunnet i Ulvøysund har vært annonsert en stund. Årsaken til avlysningen er at skipslasten ikke er ferdig analysert. Ulvøysund-vraket blir trolig tema for neste års sommerutstilling.

— Vi måtte kaste oss rundt og kan altså nå presentere "Junaiten i Lillesand". Et interessant tema, der selvsagt Mathilde Heldal og hennes forhold til Kennedy-familien får en sentral plass.

Skreddersøm

— I denne nærmest royale familie ble de skreddersydde festkjolene bare brukt èn gang, og faktisk havnet en del av dem i Lillesand, ettersom Mathilde gav dem bort til slekt og venner her. Flere vil bli vist på sommerens utstilling, sammen med andre kuriositeter som for eksempel oppskriften på Kennedy-familiens yndlingsrett som Mathilde komponerte, legger Høegh-Omdal til.

Emigrasjon

Lillesand by- og sjøfartsmuseum får hjelp til utstillingen av Halvard Bjørkvik, som var tidligere direktør ved Norsk Folkemuseum. Han skal lage en overordnet oversikt over emigrasjonen fra Norge til USA.

— Vi gleder oss til vise frem en annerledes, men morsom og interessant utstilling i Lillesand i år. Utstillingen åpner 19. juni og vi stenger ikke før 19. august, sier Høegh-Omdal.