AGDER: — Vi er i Norgestoppen både når det gjelder økning totalt sett og i jenteandel. Ingen kan matche 50 prosent økning, sier utdanningsrådgiver Fred Skagestad i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Han er stolt av at 50 prosent flere jenter vil studere teknologi ved UiA Campus Grimstad. Totalt sett har antall søkere til teknologi og realfag ved Universitetet i Agder økt med henholdsvis 32 og 54 prosent fra 2011 til 2012.

— Det har vært for få jenter i forhold til gutter. Vi synes det er viktig med kjønnsbalanse i tekniske dag og det begrunner vi med at både arbeidsmiljø og produktivitet blir bedre med begge kjønn representert, fortsetter Skagestad.

Han mener en kan gå glipp av mange talenter dersom ikke jenter søker seg til bransjen, og synes derfor det er gledelig at jenter inntar disse fagene også på Sørlandet. For likestillingen har nok gått litt senere her enn i resten av landet.

Byggdesign populært

— Det er viktig å gjøre noe med likestillingen, og tekniske fag er den siste skansen jenter ikke hadde inntatt, mener utdanningsrådgiveren.

I år har 223 nye jenter søkt teknologistudier i Grimstad, mens tallet i fjor var 151. Mest populært er Byggdesign, som hele 86 jenter vil studere til høsten.

Skagestad mener dette er et resultat av godt samarbeid, og trekker spesielt frem Jenter og teknologi, UNG TEKNO og utdanningsmesser hvor nyutdannede jenter forteller om yrkesvalg som effektive.

— Det er sikkert mange ting som virker sammen, som mer satsing på matte og realfag på skolen, men jeg tror det er lettere å velge disse studiene etter å ha møtt noen som er litt eldre enn deg som har studert det samme. Det blir annerledes enn at gamle gubber forteller deg hva de har gjort, kommenterer han.

1052 har søkt teknologistudier ved UiA Campus Grimstad, og dette er en økning på 32 prosent fra 797 søkere i 2011.