AGDER: De ble pågrepet onsdag morgen i den store, nasjonale aksjonen mot et nettbasert miljø som deler overgrepsbilder av barn.

— Vi har begjært varetektsfengsling av en mann fra Vest-Agder i 30-årene. Dette er en person som gjennom sitt arbeid er i kontakt med barn. Jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på hvilken kontakt på det nåværende tidspunkt, sier politiadvokat Stine Gjøsund ved Agder politidistrikt.

Flere tusen bilder

Mannen oppgir på internett at han er barne— og ungdomsarbeider ved en skole i Vest-Agder. Han jobber også med en fritidsaktivitet for barn utenom jobben.

— Vi har tatt beslag i flere tusen bilder. Politiet må nå undersøke om siktede har vært involvert i forhold til det produserte materiale, og om noen av de barna han har hatt kontakt med gjennom sitt arbeid er avbildet, sier Gjøsund til Fædrelandsvennen.

Mannen, som ikke tidligere er straffedømt, er foreløpig kun siktet for overtredelse av straffelovens paragraf 204a, som går på besittelse av overgrepsbilder av barn.

Lærer siktet for

Politiet har også begjært en ikke tidligere straffedømt mann i 30-årene fra Aust-Agder fengslet.

— Dette er også en person som har kontakt med barn gjennom sitt arbeid, sier Gjøsund.

Etter det Fædrelandsvennen har brakt på det rene er mannen lærer ved en skole i Aust-Agder.

Gjennom etterforskningen er det blitt avdekket at mannen har begått et seksuelt overgrep, og siktelsen er derfor utvidet til seksuell omgang med barn under 16 år

Politiadvokat Gjøsund vil ikke kommentere om det aktuelle barnet er på noen av de bildene som er beslaglagt hos mannen.

Etterforsker tilknytning

Politiet etterforsker nå mannens tilknytning til barna han har arbeidet med.

— På grunnlag av at dette er en person som gjennom sitt arbeid er i kontakt med barn, er det naturlig å sjekke om det er flere barn som er blitt utsatt for seksuelle overgrep, og politiet vil gjennomføre flere avhør, sier Gjøsund.

Advokat Pål Eide er oppnevnt som forsvarer for den siktede austegden. Torsdag opplyste han følgende til Fædrelandsvennen.

— Jeg har samtalet med min klient. Han er siktet for besittelse og befatning med barneporno. Han har innrømmet deler av det han er beskyldt for, men han har ikke tatt stilling til spørsmål om straffskyld, sier Eide.

En overført til soning

Den Kripos-ledende aksjonen «Operasjon Share» er et resultat av etterforskning utført mot personer som deler overgrepsmateriale på fildelingsnettverket «eDonkey2000».

Totalt sju personer fra Agder er siktet. Seks av dem er fra Vest-Agder.

I tillegg til de to som er begjært varetektsfengslet i saken, er en person fra Vest-Agder overført til soning av en dom som ikke var påbegynt. Han er tidligere dømt for oppbevaring av overgrepsbilder av barn.

Ektepar tatt sammen

Fire av de siktede personene er løslatt etter avhør. Blant dem er et ektepar fra Vest-Agder, bekrefter politiadvokat Stine Gjøsund.

— De ble pågrepet på samme bopel, sier hun til Fædrelandsvennen.

Hun ønsker ikke å gå inn på om noen av de siktede har erkjent straffskyld.