KRISTIANSAND: — Jeg vil ikke avvise det, men jeg er veldig i tvil på dette punktet. Det kan være aktuelt som del av en større tenking rundt tiggerproblematikken i Kristiansand, sier Jørgen Kristiansen (KrF), varaordfører i Kristiansand.

Flere av de andre partiene i bystyret er heller ikke avvisende til å forby tigging i deler av sentrum. Stian Storbukås (Frp) regner med at hans gruppe vil si ja til tiggerfrie soner i Kristiansand, selv om han mener virkemiddelet er dårlig.

Arbeiderpartiets Mette Gundersen er tvilende, men venter med å si noe sikkert før partiet har behandlet saken på gruppemøte mandag kveld.

Soner

Regjeringen har åpnet for at kommunene selv kan lage soner der det ikke er lov å tigge. Dette er et av flere tiltak mot tigging fra regjeringens side.

I TVIL: Mette Gundersen (Ap) er i tvil om lokalt tiggerforbud. Bystyrets gruppe skal diskutere saken mandag kveld. Foto: Tore Andre Baardsen
TOTALFORBUD: Ordfører Arvid Grundekjøn (H) vil ha et nasjonalt forbud, og synes tiggerfrie soner er en dårlig idè. Foto: Tore Andre Baardsen
MULIG JA: Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) avviser ikke soner med forbud, men har ikke bestemt seg. Foto: Tore-André Baardsen
SIER JA: Stian Storbukås (Frp) vilhelst ha totalforbud i hele landet, men synes tiggerfrie soner er bedre enn ingenting.

— Hvis man innfører det, må det være i enkelte områder av hensyn av handelsstanden. Men som sagt: jeg er i en tidlig fase og har ikke reflektert så mye over det, sier Jørgen Kristiansen.Stian Storbukås (Frp) er langt mer overbevist og regner det som sikkert at partiet vil støtte et lokalt tiggerforbud. Selv om partiet hans helst vil ha et totalforbud mot tigging.

— Dette tiltaket er utilstrekkelig og framstår for meg som symbolpolitikk. Men det er bedre å bruke de virkemidlene vi har framfor å ikke gjøre noe i det hele tatt, sier Storbukås.

Kommuneforbud

Saken om tiggerforbud kommer også opp i bystyret som en interpellasjon fra Vidar Kleppe (Dem). Han er enig med Frp i at det er vanskelig å håndheve forslaget om tiggerfrie soner, og foreslår i en interpellasjon til Arvid Grundekjøn et totalforbud mot tigging i Kristiansand.

— Høyre har hatt landsmøte og har programfestet tiggerforbud. Jeg mener Kristiansand kunne vært først ute blant byene i Norge og innføre tiggerforbud, sier han.

- Men problemet er vel at du bare forskyver problemet til andre steder i byen?

— Det er jeg åpen for at skjer, det er derfor mitt er mye bedre. Nå går vi inn for et forbud for utenlandske tilreisende tiggere i hele Kristiansand. Da er dette en måte å få løst det på.

Dårlig forslag

Ordfører Arvid Grundekjøn synes derimot at det er et dårlig forslag å innføre tiggerfrie soner i Kristiansand. Han er lite interessert i å sette politiet til å jage tiggere fra sted til sted.

— Jeg synes det virker som en merkelig løsning at man skal ha tigging i sona a og sone b til forskjellige tidspunkt og at politiet med sine knappe ressurser skal ha en oppgave der. Det er lite hensiktsmessig, sier Grundekjøn.

Han sier han har tillit til at partiene Senterpartiet, Høyre og Frp sørger for et nasjonalt forbud slik de har programfestet.

— Dette dreier seg om at regjeringen vil vise handlekraft, men så gjør de noe som ikke er egnet til en solid og god løsning. Jeg ser ikke andre løsninger enn et nasjonalt forbud, slik disse tre partiene har gått inn for.