-TRÅDLØSE FELLESSKAP: Margareth Holberg og Jorunn Stiansen i ungdomsskubben Moonlight sier ungdom i for stor grad bare har trådløse fellesskap.
-FINN PÅ NOE: Tim Madscl Roiha og Susanne Balchen i Vennesla aktivitetsklubb er klar på å sette i gang med det ungdommen selv vil.
ARRANGØRENE: Susanne Hanssen (t.v) og Ingrid Hajum var fornøyd da messa åpnet, og lover at den skal bli årlig.
BRA OPPLEGG: De holder på med fotball og skating, men mener frivillighetsmessa var bra. Fint å få et overblikk over hvor mye som skjer. Fra venstre: Sander Aadal, Alizat Hasan og Patrick Berg Olsen.

VENNESLA: De får kraftig ekspertstøtte fra høyeste medisinske hold i bygda. Kommunelege Per Kjetil Dalane er ikke i tvil om helseeffekten av frivillig arbeid og fritidsaktivitet.

Klar helseeffekt

— Finn noe å holde på med! Fritidsaktivitet gir livet mening. Det gir identitet, mestring, tilhørighet og sosialt fellesskap. Det er krydderet som får opp livskvaliteten. Derfor er messa i Venneslahallen så bra. Jeg er ikke i tvil om helseeffekten, sier han og roser initiativtakerne.

De er Synnøve Hanssen i Vennesla Frivillighetssentral og Ingrid Hajum i Hægeland og Øvrebø Frivillighetssentral.

— Jeg fikk ideen fra Kvinherad, som har hatt kjempesuksess med tilsvarende. Vi la Frivillgihetsmessa til Verdensdagen for psykisk helse fordi ting henger sammen. Vi ønsker å redusere terskelen mange opplever for å ta del i bygdas store aktivitets- og foreningsliv, sier Hanssen.

30 utstillere

Og suksess blir det i Vennesla også. Messa holdt på fra torsdag middag til langt på kveld. Hundrevis kom for å se de rundt 30 utstillerne bare de første par timene. 150 frivillige deltok på stand til enhver tid. Alle Venneslas ungdomsskoleelever, pluss første års videregående elever og alle på Voksenopplæringen var spesielt invitert.

— Ikke tilfeldig at vi inviterer ungdom, sier Jorunn Stiansen, kjent for de fleste gjennom Idol, nå populær ungdomsleder på ungdomssklubben Moonlight.

- Trådløse fellesskap

— Mange har bare trådløse fellesskap i dag. Vi mennesker trenger venner og ting å gjøre. Jeg husker da jeg var ung og tenkte på volleyball, men det var ikke bare å gå på trening, liksom. Denne messa her tror jeg virkelig kan utgjøre en forskjell for mange, sa Stiansen og får støtte av kollega Margareth Holberg.

Ingrid Hajum minner om hvor mye som egentlig foregår i ei bygd som Vennesla.

— Det er sport, kultur, idrett, jakt, fiske, menigheter, motorsport..rett og slett utrolig mange forskjellige ting både for barn, ungdom, voksne og godt voksne. Vi ønsker å stimulere til bedre livskvalitet, sier hun.

Tre gutter kom innom. De likte frivillighetsmessa meget godt.

— Vi har ting å holde på med, mest fotball, men alltid moro å lete etter nye ting, var Sander Aadal, Alizat Hasan og Patrick Berg Olsen enige om.

Håper mange hermer

Langt inne i hallen satt Tim Madscl Roiha og Susanne Balchen fra nystartede Vennesla aktivitetsklubb. De er klare til å sette i gang noe som ungdommen selv ønsker, som dykking, skating, foto osv.

Men også eldre var på plass, som Civitan, Lions club og Livsglede for eldre.

— Noe for alle som ønsker å engasjere seg. Håper alle finner noe, sa Susanne Hanssen som mener fritidsmesse er like viktig for ungdom som yrkesmesse og som oppfordrer kommunene rundt Vennesla til å herme og dra i gang samme opplegg.