VINDKRAFT: Ordfører Arild Windsland (H) på befaring i vindmølleparken på Lista. Bak følger prosjektleder Martin Westin i Eon Vind, Olav Vehusheia (H) og Karl Sollie (Frp). Foto: Tore André Baardsen
Vindmølleparken Lista. Politikere fra Birkenes på befaring.Birkenesordfører Arild Windsland Foto: Tore André Baardsen
Vindmølleparken Lista. Politikere fra Birkenes på befaring. Foto: Tore André Baardsen

FARSUND: — Lyden inne i vindparken var ikke avskrekkende. Men vi fikk jo høre at støyen kan bli kastet langt av gårde med vinden, sier ordfører Arild Windsland (H) til Fædrelandsvennen.

Tirsdag besøkte Windsland og de andre Birkenes-politikerne vindmølleparken på Lista i Farsund. Til høsten skal de avgjøre om de vil støtte byggingen av 58 vindmøller på heiene i Birkenes.

— Det er store områder som vil bli berørt. Jeg synes det er viktig at vi får se hvordan det ser ut med egne øyne, slik at vi får satt oss best mulig inn i saken, sier ordføreren.

Inntekter viktigst

Blant deltakerne på befaringen var rådmann og politikere fra de fleste partier som er representert i kommunestyret.

Olav Vehusheia (H) og Karl Sollie (Frp) var ikke imponert over det visuelle utrykket.

— Det er ikke noe fint syn, sier Vehusheia.

Sollie og Vehusheia er klare på hva som vil bli det avgjørende argumentet for deres del.

— Det eneste som betyr noe er hva Birkenes vil kunne tjene på et slikt prosjekt. Energiproduksjonen i Norge er jo allerede fornybar, sier Vehusheia.

Ordfører Windsland var ikke så negativ til det vindmøllenes dominans i naturen.

Politikerne fra Birkenes studerer vindmøllene. Foto: Tore André Baardsen

Jaktet på støy

— Jeg plages ikke av å se noen vindmøller. For øvrig er jeg opptatt av at vi har en respekt for hva grunneierne ønsker, sier Windsland.

Utbyggerne Eon Vind har tidligere uttalt til Fædrelandsvennen at de har kommet til enighet med så godt som samtlige grunneiere som vil bli direkte berørt av utbyggingen.

Med pressen på slep sprang politikerne rundt i parken på jakt etter støy. Den var ikke så lett å finne. Under en av møllene hørtes en jevn, monoton dur som overdøvet svisjingen fra møllene. Den kom fra kjøleviftene ved foten av mølla.

- Som en flyplass

Med på turen var også Wiggo Svendsen i Motvind. Etter rundturen i parken var lederen av folkeaksjonen mot vindmøller i Birkenes langt fra overbevist.

— Jeg har vært her før og er av samme oppfatning nå som tidligere. Du hører ikke så mye støy når du står under vindmølla, men problemet er at vinden kaster den langt av gårde. Jeg har snakket med folk som sier det er som å bo på en flyplass, sier Svendsen.

Omvisningen på Lista var en del av NVEs årlige energiseminar. En av deltakerne på seminaret var Peder Johan Pedersen i Naturvernforbundet i Vest-Agder.

Ingen miljøgevinst

Han er svært skeptisk til utbyggingen i Birkenes.

— Bygging av vindmølleparker fører til tap av store naturressurser, samtidig som de ikke har noen positiv betydning for miljøet. Det er ikke et eneste kullkraftverk som er lagt ned på grunn av utbyggingen av vindkraft, sier Pedersen.

I slutten av september skal kommunestyret avgi sin høringsuttalelse i forbindelse med konsesjonssøknaden til Eon Vind. Om utbyggingen tilllates avgjøres til slutt av Norges Energi- og Vassdragsdirektorat.