Anita Mørland. Foto: Olsen, Egil

KRISTIANSAND: Et par timer før verdens største dugnad braker løs, har aksjonslederen på Agder, Anita Mørland, to viktige oppfordringer.

Har du cash?

— Alle må huske å få tak i kontanter. Vi merker det at mange ønsker å gi, men har glemt å ta ut kontanter. For det andre trenger vi flere bøssebærere i Kristiansand sentrum. Det er bare å møte opp i Domkirkens menighetshus for registering, sier Mørland.

Ellers på Agder har hun godt med bøssebærere. I flere kommuner går skoleelever. I Vennesla går for eksempel alle syvendeklassingene.

Stort engasjement

Mørland har ledet tv-aksjonen på Agder i sju år, og sier engasjementet er veldig stort i år. Aftenposten har regnet ut at vi stadig gir mindre til aksjonen. I 1977 ga vi 227 millioner kroner, etter nåværende pengeverdi. I fjor ga vi 198 millioner da aksjonen samlet inn til Amnesty. Vi gir mindre og mindre av lønna vår.

— Nei, vi er ikke blitt gjerrigere. Før hadde NRK monopol, og tv-aksjonen var enerådende. I tilegg har vi dette med at en del mennesker glemmer å ta ut kontanter når bøssebærerne kommer, men givergleden og engasjementet tror jeg ikke er redusert, sier Mørland, og legger til.

Verdens største dugnad

— Aksjonen er dessuten ikke bare en innsamling, men også en informasjons- og holdningskampanje. I fjor var det Amnesty og mange fikk ny kunnskap om internasjonal solidaritet. I år er det Nasjonalforeningen for Folkehelsen og demens, sier hun.

Mørland snakker om et unikt engasjement og kaller TV-aksjonen verdens største dugnad. Hun tror både sørlendingene og nordmenn generelt fortsatt vil ha det slik.

— Pengene er selvsagt viktig, men like viktig er målet vårt om at alle som ønsker å bidra, skal få muligheten. Enten som bøssebærer, som giver eller på andre måter, sier hun.