Lokal helt: En heldig utvalgt blant publikum får et kyss fra Kjell Elvis. Foto: Kjartan Bjelland
Med forkjærlighet for USA: Festivalsjefen Wigdis Hansen iført cowboyhatt foran det norske og amerikanske flagget som er hengt opp på festivalområdet. Foto: Kjartan Bjelland
Gjengangere: F.v. Klara Fristad og Tordis Lervik er faste deltakere på American Festival på Vanse. Foto: Kjartan Bjelland
Tre generasjoner: Både mor, datter og barnebarn deltar på årets festival. F.v. Linnea Larsen, Amalie Kristiansen på armen til bestemor Kirsten Kristiansen, og Henriette Kristiansen. Til nett: Foto: Kjartan Bjelland
Detaljer: Kjell Elvis sparer ikke på detaljene når han imiterer selveste Elvis. Foto: Kjartan Bjelland
Dyrevennlig festival: Flere hunder fant også veien til festivalområdet på Brooklyn Square. Foto: Kjartan Bjelland

FARSUND: Lista er blant de stedene i Norge som har hatt størst utvandring til USA. Tettstedet Vanse bærer tydelig preg av dette, og den amerikanske kulturen preger både stedet og de som bor her. Dette har også resultert i en festival med forkjærlighet for USA, American Festival. Festivalen arrangeres nå for syvende året på rad på det litte tettstedet.

— Musikken er inspirert av USA, med blant annet folk-rock, country og New Orleans-jazz. Ikke minst kommer Kjell Elvis, opplyser festivalsjef Wigdis Hansen.

Festivalsjåfør: Bjarne Skogfjord har fått i ansvar å frakte artister til og fra festivalområdet. Her foran sin Ford Lincoln Limousin, 1989-modell. Foto: Kjartan Bjelland

Elvis fra nabolaget

Kjell Henning Bjørnestad, best kjent som Kjell-Elvis, var blant de musikalske høydepunktene under torsdagens åpning av American Festival på Lista. Han fremført blant annet sangene "Jailhouse Rock" og "In The Ghetto" til de rundt 150 oppmøtte. Han vokste opp bare et steinkast unna festivalområdet Brooklyn Square, og har vært med hvert år siden oppstarten for sju år siden.

— Det var her karrieren min startet. Siden jeg var seks år gammel har jeg vært fascinert av Elvis og USA, sier han.

Flere gjengangere

I festivalteltet sitter to damer på nærmere 90 år. Alderen har ikke hindret dem fra å dra på årets festival. De bor i området, og er med på festivalen hvert år.

— Vi er med på alt som skjer, men høydepunktet er trekkspillklubben og seniordansen, sier Klara Fristad og Tordis Lervik.

Ved utgangen av teltet finner vi også tre generasjoner som har vært med på festivalen flere år på rad.

— Vi har lyst å få med oss hele festivalen. Alle folkene og den gode stemningen. Her er det også tivoli for ungene, sier Kirsten Kristiansen.

— Høydepunktet er definitivt Street Dance, sier datteren Henriette Kristiansen.

Det er hun ikke alene om, og til dette arrangementet på lørdag forventes det 1000 til 1500 deltakere.

— Da fylles hele Brooklyn Square med folk, og det blir musikk, dans, øl og matservering. Det er musikk for både de eldre og de yngre, sier festivalsjefen.

Mange trekkplastre

Streetparaden er også et av de største trekkplastrene til festivalen. Denne paraden går gjennom hele Vanse sentrum, og tematiserer ulike epoker av USA sin historie, deriblant månelandingen og Vietnamkrigen.

— I tillegg til mange konserter skal vi også ha en Amcar-utstilling og mikroflyshow på flyplassen, forteller festivalsjefen.

Det var kun rundt 150 personer som var til stede da festivalen startet torsdag på dagtid. I løpet av helgen forventer festivalsjefen rundt 15-16.000 besøkende.