Kristiansand, Hotel Ernst: — Nå er det litt mer intenst her, sier Hans Antonsen med nesa i iPaden sin på vei ned til Hotel Ernst og Venstres valgvake.

Fortsatt jevnt

Da Fædrelandsvennen gikk i trykken valgdagen, lå Hans Antonsen inne til utjevningsmandat fra Vest-Agder, men det var ekstremt jevnt.

— Kun 48 prosent av tallene i Vest-Agder er talt opp. Men vi ligger på fem blankt nasjonalt, og det er kjempebra, sier Grimstad-ordføreren til Fædrelandsvennen.

— Jeg faller inn og ut. Fylkestallene viser en oppgang på 1,3 i Vest-Agder, og 1,5 i Aust-Agder, og det er bra. Men mye kan ennå skje, sier Antonsen, som på dette tidpunktet ikke hadde pratet med noen sentralt i partiet om sine egne sjanser.

Da det bar inn på Venstres valgvake, der han fulgte den dramatiske innspurten. Da lå Venstre an til en økning fra to til ni mandater fra forrige valg.

Tidligere på kvelden, da den første SSB-prognosen viste 4,6 for Venstre, vra Antonsen i godt humør.

— 4,6 prosent etter første SSB-prognose er et godt utgangspunkt for kvelden. Vi går i riktig retning og jeg er fornøyd. Det viktigste for Venstre er å komme over sperregrensa, sier Hans Antonsen (V) til Fædrelandsvennen.

Klokka 20.45 var han i bilen på vei til Fædrelandsvennens lokaler for å ta del i fvn.nos valgsending. Senere bar det ned til Venstres valgvake på Hotel Ernst.

Kan bli stor vinner

Han kan bli en av kveldens store vinnere dersom han kaprer utjevningsmandatet i Vest-Agder, men han kan også bli kveldens store taper dersom mandatet glipper. Andre målinger har vist høyere tall for Venstre, blant annet har VG en valgdagsmåling som gir partiet 5,7 prosent.

— Jeg har vært med så lenge at jeg ikke tar av på grunn av den målingen. Men det blir spennende utover nå, sier han.

Tidligere på kvelden i Arendal sa han til Fædrelandsvennen at han følte seg rolig i forkant av den første prognosen, som kom klokka 21. — Jeg er overraskende rolig. Forbausende rolig. Jeg har vært med i to valg i Grimstad tidligere, og da har jeg vært helt i tuppene. Men jeg har gjort det jeg ville i denne valgkampen, og jeg føler at jeg har gitt alt. Så får det gå slik det går, sier Antonsen.

Usikker på målingene

Grimstad-ordføreren har imidlertid opplevd både opp- og nedturer med venstre før.

— Da jeg jobbet for Lars Sponheim i 2005 så gikk det kjempebra, men i 2009 så lå vi bra an, men vi følte at noe ikke stemte. Så havnet vi under sperregrensa. Det gikk rett ned. Derfor er jeg veldig usikker på målingene, og tar ingenting for gitt før det foreligger. Men jeg har en stigende følelse for at vi skal lykkes, sier han.

— Dessuten har Trine Skei Grande gjort en kjempejobb, sier han.

- En spesiell kveld

På Cafe Victor i Arendal tidligere på kvelden var han omgitt av Venstre-folk fra Arendal og fra Grimstad, og han tok seg tid til å prate med valgkampmedarbeiderne mens han fulgte med på valgsendingen på tv.

— Jeg er forberedt på alle utfall i kveld. Men dette er første gang jeg er i fokus selv og stiller til Stortinget, så det er en spesiell kveld.

— Folkene har virkelig stått hardt på, og vi har vært rundt og tømt alt av det siste valgkampmaterialet i postkasser, sa han.