KRISTIANSAND: — Jeg er kjempegodt fornøyd. Alle elevene i denne klassen har enten levert inn mobiltelefonen til læreren eller latt den være hjemme i dag, sier Irene Newport Haugen, som er norsklærer i 10A1 på Grim skole.

Det er elevrådet og skolens rektor som har gått i bresjen for en mobilfri dag på skolen. Bakgrunnen er at elevene etter sigende bruker friminuttene til å sitte inne i gangene, tastende på hver sin mobil, og knapt uten å snakke til hverandre. Aktiviteten i skolegården meldes å være svært laber, særlig om vinteren.

FORNØYD: Irene Newport Haugen viser fram mobiltelefonene elevene i 10A1 leverte inn ved starten av dagen. Med en uttellingsprosent på 100 ligger klassen naturlig nok meget godt an til å bli kåret til skolens beste mobilfrie klasse. Foto: Rune Stensland

— Vi valgte å avholde den mobilfrie dagen på en onsdag, side det er den dagen har vi færrest skoletimer. Så mye som eleven bruker mobiltelefonene sine her på skolen, er det viktig å ta litt hensyn, sier Arza Hadzic i elevrådet.

Hun legger til at hun aldri har sett så mange elever ute i skolegården i "storefri" tidligere.

— Det er mye mer aktiviteter, leven og prating i dag. Normalt sitter nesten alle med hver sin mobil i gangene når det er friminutt. Vi tekster til og med med dem vi sitter rett ved siden av, forteller hun.

SJELDENT SYN: Denne gjengen spilte utehockey i storefri, noe de svært sjelden gjør på Grim skole i vintersesongen. Fra venstre: Marius Ingebrethsen, Thomas Lochner, Magnus Wilhelmsen Årøy, Erlend Engenes Knutsen, Jonas Eggerdink, Eirik Emblem Auestad, Victor Ellingsen, Kristin Elise Grimestad, Julian Sællmann, Christoffer Årikstad, Martyna Olga Poths, Henos Tewoldbrhan, Daniel Goa Utgård, Frida Nystad Baade, Nitharshan Jeyaruban og Akram Tuom Abdelhay.

Populært tiltak

Blant elevene Fædrelandsvennen snakket med, var det flere som hyllet tiltaket om mobilfri dag på skolen.

— Jeg synes dette er en god idé, og det er veldig greit å være ute og spille en gang i marka nå i storefri. Jeg pleier å sitte med mobilen i gangen når vi har pause, og det er sjelden det er noen som driver med fotball og utehockey som i dag, sier Stian Schille Olsen (14).

Han mener likevel at det holder med maksimalt en mobilfri dag i måneden.

— Blir det mer, tar ikke elevene det seriøst, sier han.

SKEPTISK: Simen Pettersen (t.h.) synes det er gøy å spille bordtennis, men ville opprinnelig ikke levere inn mobiltelefonen denne dagen. - Den eneste grunnen til at jeg leverte inn mobilen i dag er at noen i klassen synes det var veldig dumt at jeg ikke ville gjøre det i utgangspunktet, sier han. På bildet for øvrig er Nitharshan Jeyaruban (f.v.), Torstein Repstad Slettebøe, Sondre Kristensen, Amir Mohammed Hussein, Simen Birkrem Krane.

Eirik Emblem Auesrud (13) mener det er mulig å ha en mobilfri dag i uka på skolen.

— Det er mye mer sosialt når elvene er ute i friminuttene. Jeg bruker mobilen mye i friminuttene til vanlig, og det er jo fint å holde seg oppdatert, men man blir jo litt usosial, sier åttendeklassingen.

En annen åttendeklassing, Simen Pettersen (14), er imidlertid uenig:

— Den eneste grunnen til at jeg leverte inn mobilen i dag er at noen i klassen synes det var veldig dumt at jeg ikke ville gjøre det i utgangspunktet. Jeg synes en slik mobilfri dag er et dumt påfunn.

GLAD REKTOR: - Det er gøy å se så mange i aktivitet ute i skolegården. Til vanlig om vinteren sitter de fleste inne på gangen med mobiltelefonen, påpeker rektor Terje Alfsen.

Fornøyd rektor

Rektor Terje Alfsen betegner den historiske dagen som en suksess:

— Det er gøy å se at elevene er aktive i friminuttene i stedet for å sitte stille med mobilen. Jeg håper dette kan bli en fast greie hos oss, så får vi se hvor hyppig det blir. En gang i uka er kanskje litt ofte, mens en gang i halvåret, som noen i elevrådet har foreslått, er kanskje litt sjelden igjen, sier han og understreker:

— Reglene våre for mobilbruk på skolen er det samme som for tyggegummitygging: Det skal ikke sees eller høres i timene..

Dersom det skjer, kan mobiltelefonen bli beslaglagt resten av dagen. I friminuttene er det imidlertid fritt fram; her vil lærerne heller motivere til annen aktivitet enn å være restriktive på mobilbruk. Tre tiltak har vært brukt siden starten av skoleåret: Lærere som starter aktiviteter ute i friminuttene, kantine to ganger i uka og et åpent mediatek.

Azra Hadzic i skolens elevråd innrømmer at hun føler seg litt naken uten mobiltelefonen, og vedgår at det blir godt å komme hjem til den.

— Men vi er veldig godt fornøyd med at vi har snart har fått gjennomført en skoledag med så bra oppslutning. Jeg håper andre skoler kan bli inspirert av oss, sier hun.

UVENTET: - At noen spiller gitar i storefri i stedet for å taste på en mobiltelefon, har jeg ikke opplevd før, sier Mona Borgemyr (til høyre). De øvrige tiendeklassingene på bildet er fra venstre: Eivind Abrahamsen, Hildid Musse, Markus S. Lindland, Martin Hagen og Hedda Osan.

Roser initiativet

Oppvekstdirektør Arild Rekve i Kristiansand kommune roser elevenes initiativ.

— Dette er et flott tiltak. Flere rektorer i kommunen har gitt uttrykk for bekymring for elevenes mobilbruk, de bruker friminuttene på å sitte på sosiale medier på smarttelefonene sine, sier Rekve.

— Har dere diskutert å iverksette tiltak, som å forby mobilbruk i skolene?

— Vi har diskutert problemstillingen, og vi skal også snart ha en diskusjon om ordensreglementet i skolene, da kan det godt hende at dette med mobilbruk blir det tema. Men det ville vært veldig dramatisk å innføre forbud. Vi er ikke der ennå, mener Rekve.

Han sier skolene allerede gjør sitt for å redusere bruken av mobil i skolen.

— Det er jo gjennom generelt holdningsarbeid, og ikke minst et slikt initiativ som elevene på Grim her kommer med, at man får til å endre dette, sier Rekve.

INITIATIVTAKERE: Disse fire fra Grim skoles elevråd er blant dem som har initiert den mobilfrie dagen. Fra venstre; Hamdi Kulmiye, Azra Hadzic, Simen Hammerstrøm og Julian Sællmann