VENNESLA: — De har ikke oppnådd noen ting, bortsett fra å ødelegge for det partiet de er mest enige med. Dette hadde jeg rett og slett ikke ventet, sier ordfører Torhild Bransdal, KrFs andrekandidat til Stortinget fra Vest-Agder.

De Kristne

Hun viser til partiet De Kristne, som fikk 305 stemmer og 3,9 prosent av alle stemmene i Vennesla.

Stortingsvalget sender sjokkbølger inn i Vennesla-politikken, hvor Ap hadde rent flertall helt til abortloven kom på 1970-tallet. Siden har KrF vært bygdas dominerende parti ved de flest valg. KrF har ved enkelte valg vært høyt oppe på 30-tallet i oppslutning.

Her finner du valgresultatet for Vennesla

Men nå faller KrF til 19,5 prosent av stemmene. Det er minus 2,9 sammenlignet med sist stortingsvalg, men hele 9,5 prosentpoeng ned sammenlignet med 2011-valget. Hver tredje velger er borte.

— Jeg så ikke den komme. Men De Kristne skal ha mobilisert kraftig i enkelte konservative miljøer. Ekstra rart er det at De Kristne står sterkest i Vest-Agder, fylket hvor KrF er beskyldt for å gå i konservativ retning, sier Bransdal.

Høyre nest størst

Høyre er for første gang Venneslas nest største parti med 19,8 prosent av stemmene, fram 9,2 sammenlignet med for fire år siden. Frp går tilbake 9,1 til 19,4 prosent av stemmene.

— Fantastisk moro for oss i Høyre. Vennesla begynner å normalisere seg politisk i forhold til resten av Sørlandet og landet. Hvis dette kan fortsette mot lokalvalget om to år, vil vi kunne få varige endringer i Vennesla-politikken. Jeg noterer De Kristnes oppslutning, men KrFs tilbakegang fra 2011 er jo mye større enn De Kristnes oppslutning, så her skjer ting, sier en lykkelig gruppeleder i Vennesla Høyre, Bernt Slettedal.

- Regjeringsvalg

— Høyres framgang handler om regjeringsvalget. Så enkelt, sier Torhild Bransdal.

Hun er dessuten uenig i at Krfs fall skal sammenliknes med fylkestingsvalget. Bransdal mener man må se på forrige stortingsvalg, og da er tilbakegangen mindre.

— Men det er et historisk resultat i Vennesla at Høyre er nest største parti. Lokalvalg er noe helt annet, så betydning fremover er vanskelig å snakke om, sier ordføreren, som ikke ser noen slitasje i velgermassen i forhold til henne selv. Hun har vært ordfører i 14 år nå.

Ap er igjen Venneslas største parti med 26,2 prosent av stemmene, tilbake to prosentpoeng fra 2009-valget.