JAGES: Her er den ene dansken på vei ut i elva etter å ha fått besøk av oksen på Sagejordet. Foto: Tipser

VENNESLA: – Plutselig fikk jeg se en kar som sto langt ute i elva. I vannkanten sto oksen og brølte, sier Anders Back til Fædrelandsvennen.

Han er oppsynsmann i Vennesla jeger— og sportsfiskerforening. Tirsdag ettermiddag var han ferdig med ei oppsynsrunde og på vei til Otra House ved Vigeland Hovedgård. Det var da han oppdaget det som skjedde på andre siden av elva, nærmere bestemt Sagejordet.

– To dansker sto og fisket med litt mellomrom. Oksen gikk bort og brølte til den yngste, som ble redd og gikk langt ut i elva. Han la nesten på svøm, sier Back.

– Farlig

Han påpeker at det ikke bare var morsomt å stå og se på det som skjedde i sone 5A, på andre siden av elven for Vigeland Hovedgård.

– Dansken gikk langt ut av frykt for oksen. Vadebuksene hans ble fylt med vann, og med den strømmen kan det være farlig, sier Back.

JAGES: Her er den ene dansken på vei ut i elva etter å ha fått besøk av oksen på Sagejordet. Foto: Tipser

Oppsynsmannen har fått henvendelser fra flere fiskere som har blitt jaget av oksen. Danskene så ikke humoren i å måtte bade på grunn av oksen.Back snakket med dem etter hendelsen.

– De likte det ikke. Han ene fikk telefonen sin ødelagt. De fortsatte å fiske nederst i sona, utenfor gjerdet, sier han.

Kåt okse

Et lengre strekk langs toppen av den lakseførende strekningen i Otra er inngjerdet. Tidligere har det gått sauer der. I sommer har to kuer og to kviger hatt tilholdssted blant fiskerne.

– Den hissige oksen er leid inn av bonden for å parre kvigene. Derfor passer han godt på kvigene sine, forteller Back.

Med andre ord er det en kåt okse som jager bort inntrengere fra de to kvigene han skal parre.

Selskapssyk okse

Det er Leif Christian Torsøe som eier stykket langs elva hvor kuene går.

– Oksen kom fra Kvinesdal for to uker siden. Den skal parre ei av kvigene. De andre er inseminert, sier bonden, og legger til at oksen ikke er farlig.

– Den er bare selskapssyk. Når folk går, går den etter. Hvis de løper, så løper den, sier Torsøe.

Parringstid til helga

Når romansen er fullført mellom oksen og kviga, blir den sendt tilbake til Kvinesdal.

– Det skal etter planen skje til helga. Da er kviga klar, sier han.

Han har blitt kontaktet av fiskere som har bedt han fjerne oksen.

– Men det er tross alt jeg som eier der. Jeg skjønner at det ikke er greit for de som er redd den, men nå er det ikke lenge igjen.