LINDESNES: — For oss var det ikke et spørsmål om vi skulle fortsette med eiendomsskatten eller ikke. Det avtalte underskuddet på rundt 40 millioner er nå finansiert av skatten. Vi innførte den for to år, og har nå laget et budsjett uten skatten der vi ikke har kuttet en eneste kommunal tjeneste. Det er vi stolte av, forteller Janne Fardal Kristoffersen, ordfører (H) i Lindesnes kommune.

Kommunen har hatt en årlig inntekt på 34 millioner kroner som følge av eiendomsskatten, og har i tillegg til nedbetalingen skaffet seg et bufferfond på 13 millioner kroner.

Blant de mest omstridte forslagene i budsjettet, er nok nedleggelse av kommunal drift ved Vigmostad skole og utsettelse av ny ungdomsskole.

- Uansvarlig

— Det å bygge en ny ungdomsskole til over 100 millioner nå, når vi nettopp har fått hodet over vannet, vil være uansvarlig økonomistyring. Det er satt av penger til blant annet tak og ventilasjon, sier hun.

— Det er heller ikke rettferdig at Vigmostad opplever utrygghet ved hver eneste budsjettbehandling. Derfor ønsker vi å legge ned den kommunale driften og legge til rette for privat drift, sier ordføreren.

I forslaget til budsjett har hun ryggdekning både fra venstre, Frp og Pensjonistpartiet, noe som betyr flertall i torsdagens formannskapsmøte.

Per Olav Skutle (V) mener ny ungdomsskole ville vært umulig uten eiendomsskatt.

— Det hadde tvunget oss til å ha skatten de neste 20 årene, mener han.

Kostbart renseanlegg

De fire partiene mener hverdagen for kommunens svakeste ville blitt uholdbar uten grepene i det nye budsjettet. Kommunen er pålagt å bygge nytt renseanlegg til 60 millioner kroner i 2017. Da vil vann- og kloakkavgiften dobles og Skutle anslår en årlig avgift på rundt 16.000 kroner per innbygger.

— Det er nok ikke mange andre kommuner i Norge som kommer opp i slike summer. Hovedgrunnen er at vi har få innbyggere å dele summen på, sier Skutle.

Med eiendomskatt og øvrige faste kommunale avgifter mener Fardal Kristoffersen at totalsummen normalt ville kommet opp i 25.000 kroner i året.

Skaper NAV-klienter

— Mange ville slitt med slike avgifter, som ville vært blant de høyeste i Norge. Vi må ikke skape NAV-klienter av vanlige mennesker. Politikk handler om nettopp enkeltmennesker, sier ordføreren.

— Vi scorer lavt på levekår og har mange innbyggere med lav lønn, sier Skutle.

Nils Magne Glomsaker (Frp) mener at innbyggerne forstår at politikerne må gjøre upopulære avgjørelser.

- Gledens dag

— Jeg tror folk er glad for at noen endelig sier stopp. Det vil være galskap om vi nå skulle brukt 100 millioner på ny skole slik situasjonen er i dag, mener politikeren i Frp.

Pensjonistpartiets Thor Gilbertson mener det foreslåtte budsjettet markerer en ny tid.

— Jeg vil gå så langt som å si at dette er en gledens dag. Nå må vi lære av tidligere feil, og ikke skyve problemene foran oss. Jeg tror folk innerst inne er fornøyd med dagens tjenestenivå, sier han.

Klar for kristen privatskole

— Vi står klar til å starte privatskole i Vigmostad allerede neste skoleår, sier Oddmund Hennestad Døble fra Vigmostad.

Døble forteller at han er svært skuffet over at politikerne nå ønsker å legge ned den kommunale driften.

— Det er først og fremst skuffende at de ønsker å legge ned skolen, både for oss som bor her og bygda generelt. Jeg synes det er underlig at de ikke prøver å komme i dialog med oss, når de først har bestemt seg. Slik at vi kan komme i gang med planene om privatskole, sier Døble, som er en av mange foreldre som etablerte foreningen "Bevar Vigmostad skole", da skolen sist var i fare for å bli nedlagt.

Hennestad Døble anslår at det vil koste foreldre mellom to og tre tusen kroner i året, for at barnet skal gå på privatskole.

— Kommunen må fremdeles skyss og spesialundervisning for elevene, sier han.