KRISTIANSAND: Fredag ble det kjent at regjeringen ga grønt lys for at Direktoratet for økonomistyring (DFØ) kan legge ned kontorer i Kristiansand, Hamar, Drammen, Tromsø og Vadsø. Det jobber til sammen 139 personer på disse kontorene, 27 av dem i Kristiansand.

Behandles på nytt

Nedleggelsene av distriktskontorene skal nå behandles på nytt etter at lokale Hedmark-politikere tok saken opp med Høyres gruppeleder i Stortinget. Ifølge Hamar Arbeiderblad kommer saken neppe opp i Stortinget før til neste år.— Saken blir trukket fra statsbudsjettet. Saken skal utredes på nytt i Finansdepartementet og deretter sendes til Stortinget for behandling der, forteller politiker Knut Fangberget til Hamar Arbeiderblad.

Ber politikerne kjempe

Erling Broen i Norsk Tjenestemannslag (NTL) setter pris på utsettelsen.

— Nå får vi mer tid til å behandle denne saken, men det er fremdeles bare snakk om en utsettelse. Lokalpolitikerne på Hamar har engasjert seg fra dag en, og det har gitt resultater. Nå håper jeg at vi kan se det samme engasjementet hos politikerne på Sørlandet. Det gjelder alle partier.

Stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) mener at forslaget bør utredes bedre:— Nå arbeider vi med budsjettet i Stortinget, der vi i Høyre vil be om at saken får en behandling som gir Stortinget mulighet til å påvirke prosessen videre med hensyn til lokaliseringen av kontorstedene til DFØ, skriver Benestad i en sms til Fædrelandsvennen.

Hun mener at forsalget om å legge ned distriktskontorene er dårlig begrunnet, og bør utredes bedre.

- Demokratisk problem

Broen mener prosessen gikk for raskt da forslaget kom med i statsbudsjettet.

— 21. oktober fikk Finansdepartementet anbefalingen fra direktøren i DFØ. 8. november var den på plass i tilleggsproposisjonen til den nye regjeringen. Det kaller jeg et demokratisk problem.

— Jeg er skuffet dersom regjeringen mener at det viktigste de kan gjøre er å legge ned statlige arbeidsplasser i distriktene.

Skyldte på forgjengerne

Da saken ble kjent på fredag uttalte stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad (H) at det var for sent å gjøre noe med nedleggelsen, siden det allerede lå inne i budsjettet fra de rødgrønne.

NTL reagerer på uttalelsen. Direktøren i DFØ sendte nemlig ikke sin anbefaling før 21. oktober til Finansdepartementet, en uke etter at den rødgrønne regjeringen la fram sitt statsbudsjett. Der ble det anbefalt å begrense antall kontorer fra åtte til tre.

— Jeg lurer på hvem som har fortalt politikerne at de rødgrønne har lagt inn dette forslaget. Det er galt å gi en tidligere regjering skylden for noe som kommer i en tilleggsproposisjon, sier Erling Broen i NTL.

Benestad beklager:

— Jeg beklager at jeg har oppfattet at dette lå inne i budsjettet da det ikke var tilfelle.