Geir Fredrik Sissener, Bingo Sør Foto: Idrettsfinans
Knut Olav Åmås, statssekretær i Kulturdepartementet Foto: Åserud, Lise
Ivor Høy, terapeut ved Sørlandet Sykehus

KRISTIANSAND: — I et langt perspektiv er grådighet neppe veien å gå, refser Ivor Høy, terapeut ved Sørlandet sykehus.

En viktig del av omsetningen har vært sidespill i form av databingo på automater. For å begrense spillavhengighet, innførte den rødgrønne regjeringen en pålagt pause på 30 sekunder mellom hvert spill på private databingo-terminaler.

— Denne tidsbegrensningen vil vi endre på. Vi har mistet mye omsetning her. Folk synes rett og slett det blir kjedeligere å spille, sier Kjell Hanstad, som jobber i Norges Handikapforbund og er styreleder i Bransjeforeningen for samfunnsnyttig lotterivirksomhet.

Geir Fredrik Sissener, Bingo Sør Foto: Idrettsfinans

Geir Fredrik Sissener i Bingo Sør håper den nye regjeringen vil lytte til bransjen.— Den forrige regjeringen var veldig krevende for oss. Den ønsket å få omsetningen i bingobransjen tilbake til 2006-nivå for å ivareta hensynet til Norsk Tipping, sier Sissener.

Lobber for ny politikk

Bransjeforeningen vil nå gjøre et fremstøt overfor den nye regjeringen.

— Entreprenørene må ha et overskudd av dette. Hvis ikke blir det ikke arrangert bingo, og da taper organisasjonene store inntekter, sier han.

I en situasjon der utenlandske spillselskaper er aktive i Norge, frykter Hanstad skjev konkurranse.

— Hvis vi må gi oss, frykter vi at nettspillene tar helt over. Det gir mindre inntekter til gode formål, og kan gi større fare for spillavhengighet. Bingo er nærmest et ikke-problem på hjelpelinjene, hevder han.

— For spillerne er bingohallen et viktig sted. Det er sosialt og spennende. For organisasjonslivet er det som skjer her også viktig. Vi spiller inn mye penger, særlig til idretten, sier Sissener.

- For avhengige

Ivor Høy, terapeut ved Sørlandet Sykehus

Terapeut Ivor Høy ved Sørlandet sykehus har behandlet mange spilleavhengige. Han reagerer på at Handikapforbundet vil fjerne tidsregelen i databingo.— Jeg tenkerat forbundet er blitt for avhengig av pengene som kommer fra bingospill. Lang responstid er satt for å hindre spillavhengighet, og et seriøst forbund bør respektere dette, sier Ivor Høy.

Også Spillavhengighet Norge reagerer.

— Atnoen organisasjoner i Norge i det hele tatt motstiller seg tiltak som skal ivareta spilleren, er fullstendig uforståelig. Alle har vi friskt i minne om hvorfor de gamle spilleautomatene ble forbudt. Det kan på oss se ut som at foreninger som også har et virke som er til hjelp for andre, syns det er greit at folk får spilleproblemer, sier Lill-Tove Bergmo, leder for Spillavhengighet Norge.

Venter

Regjeringen er klar over utfordringen, men venter med å svare konkret.

Knut Olav Åmås, statssekretær i Kulturdepartementet Foto: Åserud, Lise

— Vi ønsker en gjennomgang av hele spillpolitikken, og vil ikke forskuttere noen enkeltbestanddeler nå. Evalueringen til Lotteritilsynet er til behandling i departementet, og vi har ikke konkludert når det gjelder eventuelle nye endringer i bingoforskriften, sier statssekretær Knut Olav Åmås.