GRIMSTAD: — Næringslivet på Sørlandet har opprettholdt aktivitetsnivået, men noen bransjer har redusert lønnsomhet, sier administrerende direktør Kristin Wallevik i Agderforskning etter å ha presentert en helt fersk rapport for et felles fylkesting for Aust- og Vest-Agder på Strand Hotel på Fevik i Grimstad. Målet for et to år langt forskningsprosjekt var å finne ut hvordan næringslivet på Sørlandet hadde klart seg før og etter finanskrisen som rammet landet i 2008. ## Vekst hos mange

Forskerne som fikk to millioner kroner til prosjektet, har studert 525 bedrifter i 12 ulike bransjer i Agderfylkene. De omfatter 37 milliarder i omsetning og 26.000 ansatte. Resultatet er rapporten "Krise, omstilling og vekst – Regionanalyse for Sørlandet".

— Konklusjonen er at næringslivet har klart seg veldig bra, innledet Wallevik før hun tok politikerne med på et dypdykk i tallene. Hun pekte på store forskjeller innad og mellom næringene, men mener det store bildet er positivt.

Fra strandhotellet, et steinkast fra flere nedlagte båtfabrikker, fortalte hun om vekst i turistnæringen og de fleste andre bransjer, men kraftig nedgang blant dem som lager båter.

Forskerne så på inntekter, antall ansatte og driftsresultat hos de 525 bedriftene fra 2006 til 2011. Olje— og gassnæringen har i særklasse hatt størst vekst. Siden 2006 har bransjen doblet antall ansatte og driftsinntektene, mens resultatet er firedoblet. Flere andre bransjer, som sjøfart, kulturnæring, næring og nytelse, tjenesteyting og bygg og anlegg har fått mange flere ansatte siden 2006. ## Glad for olja

Bygg og anlegg er likevel blant bransjene som har slitt med lønnsomheten, og som ifølge forskerne i blant må kjøpe seg oppdrag. Den eksportrettede prosessindustrien fikk seg en alvorlig knekk i 2009, men har fått god lønnsomhet etterpå.

— De er rammet av sterk kronekurs og har lavere marginer, men står fortsatt robust, sier Wallevik. Bedriftene i bransjen de har undersøkt hadde en gjennomsnittlig driftsmargin på 10 prosent i 2011. — Også når vi holder olje- og gassnæringen utenfor er det store bildet at landsdelen klarer seg fint, sier Wallevik. Hun er ikke redd for den såkalte todelingen i sørlandsk næringsliv.

— Vi skal være glade for at vi har den bransjen. Det er et gode, og ikke et problem for regionen, mener forskningslederen. Hun peker på at det skjer mye teknologiutvikling og innovasjon i oljebransjen, som kan komme andre bransjer til gode.

Initiert av Victor Norman

Rapporten Wallevik la frem for politikerne er en del av et femårig nasjonalt prosjekt initiert av professor Victor D. Norman ved Norges Handelshøyskole. Sørlandet og Vestlandet skulle studeres som caser.

— Landsdelen har problemer med å etablere et arbeidsmarked som er stort og variert nok til at det kan virke attraktivt for høyt kvalifiserte personer og bedrifter som trenger høykompetent arbeidskraft å etablere seg der. På den annen side har landsdelen satset stort for å få til ny vekst. Universitetet i Agder, ny E 18 mellom Kristiansand og Grimstad, Sørlandets Kompetansefond og Kulturstiftelsen Cultiva er viktige elementer i satsingen, var begrunnelsen da prosjektet startet for to år siden.

— Disse enkeltprosjektene er en del av helheten, men vi gikk ikke inn på betydningen av dem enkeltvis, forteller Wallevik.

Mønsterbedrifter i vest

Farsund Aluminium Casting i Farsund og Andersen mekaniske verksted i Flekkefjord ble trukket frem av forskerne i Agderforskning som to bedrifter som har satset riktig i tøffe tider.

— Begge disse bedriftene er langt fremme på innovasjon, sier Kristin Wallevik.

Andersen mekaniske verksted er produsent av tunnel- og gruveutstyr og boreutstyr for oljevirksomhet.

— Flat struktur muliggjør bidrag fra hele bedriften i stadige forbedringer. De lærer mye gjennom kundekontakt, står det i rapporten.

Farsund Aluminium Casting lager aluminiumskomponenter til bilindustrien.

— De effektiviserer stadig i samarbeid mellom faglærte operatører og ingeniører. I tillegg har bedriften mye produktutvikling ved hjelp av eksterne forskningsmiljøer, kan man lese av Walleviks presentasjon.

Etterlyser ledere

Agderforskning mener å ha avdekket et dårligere regionalt lederskap på Sørlandet enn i andre distrikt.

— Overordnet regional samhandling og ledelse er svekket sammenliknet med situasjonen i Agder på slutten 1990-tallet og begynnelsen av 2000-tallet, er en av vurderingene forskerne har gjort etter å ha studert politikk og næringsliv i landsdelen. De sammenlignet med Rogaland der Stavanger har hatt en mer tydelig lederrolle.

Fylkesordførerne fra Høyre Bjørgulv Sverdrup Lund (Aust-Agder) og Terje Damman (Vest-Agder) mener de er klare til å ta denne lederrollen. På det felles fylkestingmøtet som fortsetter onsdag behandler de Regionplan Agder 2020, som meisler ut en felles politikk på flere områder.

— Vi har regionplanen. Vi er samkjørte på infrastruktur, vi ønsker felles skoleløp og satsning på kraftutbygging og bli Europas grønne batteri, kommenterer begge fylkesordførerne samstemt.