Aftenposten skriver torsdag at halvparten av helseforetakene på Østlandet og Sørlandet bryter loven ved å gi kreftpasienter gal frist for helsehjelp, noe som kan føre til at pasientene må vente lenger enn de har krav på.

Lovbruddene blir avdekket i et tilsyn som Fylkesmannen har gjennomført.

Tilsynet fant imidlertid også andre kritikkverdige forhold.

Henvisningene lå i tre uker

Etter loven skal alle henvisninger med mistanke om alvorlig sykdom bli vurdert av sykehuset innen 15 dager.

Vestfold sykehus brøt denne loven og lot henvisninger i noen tilfeller bli liggende i over tre uker.

Til sammenligning skal kreftpasienter etter Regjeringens målsetning være i gang med behandlingen innen 20 dager.

Vestfold brøt med andre ord dette målet allerede før de hadde vurdert henvisningene for utredning.

En av årsakene til at henvisningene er blitt liggende så lenge, er at det kun var én overlege som hadde ansvar for å vurdere dem, ifølge tilsynsrapporten.

Spesielt når denne legen var på ferie, ble henvisningene liggende lenge.

Ventet over én måned på utredning

Også ved Sykehuset i Telemark ble det funnet kritikkverdige forhold.

Fylkesmannen fant at flere pasienter måtte vente svært lenge fra henvisningen deres ble vurdert, til de ble utredet i tarmen.

9 av de 13 kreftpasientene som fikk gjennomgått journalen i tilsynet, måtte vente lenger enn fristen som var blitt satt for utredning.

Syv av disse måtte lenger enn én måned fra vurdering til utredningen startet.

Ser svært alvorlig på saken

Sjef ved medisinsk klinikk hos Sykehuset i Vestfold, Lisbeth Sommervoll, forteller at de ser svært alvorlig på det tilsynet avdekker.

— Vi har umiddelbart iverksatt tiltak for å sikre at vi ivaretar våre forpliktelsene overfor pasienter som henvises til oss, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

Sommervoll sier at det ikke har vært rutine hos dem at kun én lege vurderer med henvisningene.

— Minst to og maksimalt fem overleger har hatt denne oppgaven. På grunn av svikt i rutinene ved den aktuelle enheten ble dette ikke ivaretatt godt nok, og spesielt i ferier fikk det som konsekvens at henvisninger ble liggende for lenge uten å bli vurdert. Vi har etter tilsynet satt av mer legetid til vurdering av henvisninger, og fordelt dette på flere leger, skriver hun.

- Vi fikk en doblig av pasienter

Også Sykehuset i Telemark ser svært alvorlig på tilsynets funn.

Kommunikasjonssjef Else Jorunn Saga skriver imidlertid i en e-post til Aftenposten at de opplevde en dobling i antall slike henvisninger fra mai 2011 til mai 2012. — Allerede før tilsynet satte vi i verk flere tiltak for å bedre kapasiteten. Vi har ansatt en ekstra overlege og ser med nye øyne på bruken av våre eksisterende ressurser, skriver hun.

— For øyeblikket er vi à jour med egne frister. Ujevn henvisningsmengde vil likevel kunne føre til noe variasjon i ventetidene, legger hun til.